台灣爆寶林茶室食物中毒案 最少2人死亡 2人危殆 台北市長下令全部分店停業!

257 回覆
33 Like 6 Dislike
黃絲話台灣好安全
其實香港都好少用唔新鮮河粉,因為粉一隔夜就會斷,炒唔到,湯河都會碎濕濕,所以正常係安全既
信義區商場,市中心,全台灣最貴嘅地段,發生咁嘅事,仲衰過大陸
晚上腹瀉33次
印度呢
屋企教落放過夜就唔食得
公道,南深圳食死都唔會公佈
應該係毒素 不過未知係邊樣
但啲案例共通點係食咗炒河粉之類嘅嘢
唔似係菇 素食餐廳應該大把菇嘢食 係菇嘅話應該再多人出事啲?

利申亂噏
21號入院
23號入加護
26先洗腎
算唔算正常?
定係診斷錯誤冇延誤?
台灣人唔多食河粉 隨非咁啱食開東南亞嘢
因為呢間咁啱月尾收檔
可能係啲人諗住求其過期食材照用廢事叫貨
你問題
其中一名死者肝指數飆升至14000、肝腎衰竭!

「寶林茶室信義A13」疑似爆出食物中毒,奪走2條寶貴性命,其中66歲死者女兒淚訴,「就是吃了一次飯,不到一個禮拜...人就沒了。」病發過程中,父親腹瀉30多次、全身盜汗、食道灼熱,水腫到無法抽血,肝指數更飆到1萬4千多、肝腎都衰竭,裝上葉克膜仍過不了這一關,在今(27日)上午過世。
第一單好似係下午入完
夜晚CHECK完話無事出院
凌晨就已經白車再入 死埋
粿咪即係河粉類
呢d係比人落毒既層次
Chu咁樣衰有民主都冇用
救唔到
差少少高過恆指
cctoy手足又用刷新下限嘅智力嚟為大家帶嚟笑話
其實我地食緊既河粉應該都有米酵菌酸!
只不過係微量, 未到令到人唔舒服/中毒既量!
要有引致中毒既數量, 就係處理不當!
我聽過新聞有人將木耳浸撚左成晚, 第2日炒黎食就米酵菌酸中毒!
之前係台北車站食過
未去到好食 但都冇肚屙果啲
食物中毒到死真係好大獲
「寶林茶室信義A13」爆發食物中毒疑雲,且在短短時間內傳出一名39歲以及66歲男子身亡,另外還有8人上吐下瀉。有醫師直言,此案很不可思議,包括染上大腸桿菌、沙門氏菌等也不會如此快速,懷疑有其他可能性。但法醫高大成表示,若是刻意下毒,就成了無差別殺人事件,目前依據媒體上報導的資訊來看,此可能性極低。

高大成指出,其中一名死者才39歲,卻在食物中毒後短短3天就身亡,且從媒體報導的資訊來看,死者除急性腎衰竭導致敗血症,還出現肝衰竭的情況,此為毒藥物反應,也就是中毒,並非一般細菌性因素,呼籲趕快採檢肝腎以及胃內容物釐清。

此外,有醫師推測這起事件可能是米酵菌酸毒素導致,高大成也提到,米酵菌酸毒性極強,只要1mg毒素就可能致命,過往大陸就傳出有民眾吃了木耳、河粉等,導致米酵菌酸中毒事件,懷疑內場是否有來自中國大陸進口的原物料或米類製品沒被查出。
寶林茶室食品中毒案累計10例疑似個案,台北市新光醫院收治1名楊姓患者,今天上午因急性肝腎衰竭不治死亡,成為本案第2起死亡案例。死者女兒今在醫院陪同下出面淚訴,父親一直是個健康的人,沒有肝和腎的問題,「只是吃了一個飯,一不到一個禮拜,人就沒了」,已同意相驗,呼籲檢調查真相查明,不能讓父親死得不明不白。

死者女兒表示,父親是3月19日前往寶林茶室用餐,點了一份炒粿條,當天回家路上就出現症狀,晚上腹瀉33次,剛開始以為是諾羅病毒,自行服用腸胃藥,後來21日清晨開始盜汗、非常不舒服,一早叫救護車到新光醫院急診。

死者女兒說,父親到院後,一開始以為是心肌梗塞,經排除後住進普通病房,但一直感到胃部灼熱,腸胃不適;3月23 日送加護病房,後來醫生說肝腎都衰竭,3月25日裝葉克模、3月26日洗腎,病況越來越差,今天上午接到醫院通知,父親心臟已經停了。

死者女兒哭訴,父親身體一直都很好,全家經常一起運動,沒想到只是吃了一個飯,不到一個禮拜,人就沒了,已經同意相驗,一定要查清楚發生什麼事情,一定會究責,沒道理讓父親死得不明不白。
晚上腹瀉33次

真係會數到?
樓豬敗走左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞