台灣爆寶林茶室食物中毒案 最少2人死亡 2人危殆 台北市長下令全部分店停業!

257 回覆
33 Like 6 Dislike
點解你未中毒死?
出撚左院,隔左成個星期
死因庭結果你有去聽?
咁都入間餐廳數?
外國勢力
唔好潛啦柒頭
其實傻閪先會覺得戴手套乾淨啲
每次掂食物之前跟足step洗手一定乾淨過你戴咗成日嘅手套啦On9
如果係印度人一定冇問題
好多舖日日一大早未開舖都有粉麵送貨擺門口曬太陽
https://www.youtube.com/watch?v=aSU3sJnlJzE&ab_channel=%E6%9D%B1%E6%A3%AE%E6%96%B0%E8%81%9ECH51
【字幕】寶林重大進展/首名解剖「發現米酵菌酸」全身凝血不全!所有細胞失去能量「器官急速衰竭」 @newsebc

搵到係咩毒了
台灣反駁隊首席代表 謝安琪(愛輝人) 好似仲未入嚟台灣食物安全post都好似開咗兩個
都幾撚恐怖
仲毒過砒霜
最驚係好似玉米麵粉 / 澱粉咁既簡單食材,就可以產生咁毒既野
唔知擺左幾耐先會有
要有嗰隻菌先會有
問題係隻菌點來
李建璋提到「即便是極少量的1.5毫克米酵菌酸也可能致命,過去的爆發事件潛伏期範圍是0.3至16小時,30%至100%會在短時間內導致迅速死亡,這種食物在大陸報告為主,而且都和發酵食物有關,台灣、日本、韓國從來沒有發生過,且目前仍無有效治療方法,只能仰賴身體器官自我修復。」

李建璋也提醒民眾:「應該避免食用重複加熱的米、麵等主食,由於受到米酵菌酸污染的食材,不論從外觀、味道及口感上均無異狀,很難像一般腐壞食物容易被察覺,因此最重要的應是如何預防」。

最恐怖係佢冇變壞既味
其實依種毒素條件點產生

就咁放係室溫就會自動出
食物本身已經含有少量, 但不足以毒死人或令人食物中毒!
但當保存不當時, 個種菌就會大量繁殖, 產生米酵菌酸呢種毒素!
就過往例子, 米酵菌酸好似仲毒過黃曲霉毒素!
室溫同高溫都有
仲要高溫煮殺唔到果隻菌同毒素
黃曲霉毒都夠驚,而家花生醬我都少食
有時電飯煲啲飯擺耐咗有陣酸餿味
可能反而都冇呢個咁毒
最簡單我諗起既係炒飯
一定要炒隔夜飯
飯要擺係雪櫃架,唔好室温攞過夜
但你未死
好撚老尷
唔敢再食米粉
睇明報報道:
「米酵菌酸」常見於土壤及植物,高溫潮濕天氣有利生長,最佳生長溫度為攝氏37度。經長時間發酵或浸發的食品,當放置在高溫潮濕環境下最易滋生「米酵菌酸」,包括米製品(粿條、河粉、腸粉、年糕)、薯類製品(寬粉、粉條、紅薯澱粉)、木耳和銀耳等。

車仔麵、粉麵舖將啲米粉河粉放喺室溫一段時間,有啲驚。
無知一問,煮嘢食啲米酒同日本清酒、甘酒咪都係拎啲米去發酵
咁咪勁撚危險?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞