TSLA Q1交付量

439 回覆
22 Like 4 Dislike
應該有耐都未跌完 唔洗心急
屌佢老味,又拉返上去
好彩星期五止賺一部分,唔知Robotaxi會炒作幾耐
我冇走到不過唔太擔心,但應該都唔會大量hold貨hold到財報
張月尾put點睇
想投降了
堅持到ER
呢個位值得加put嗎
迴光返照姐,趺左可以入
Tslq 幾時走好
妹下妹下 呢排磨權都磨死
嚟料啦
比啲力
忽然比電話通知嚇一嚇
原來只係TSLA跌3%啫
$140 go go go
星期五走左165PUT
雖然都入左DELL 賺左少少
似跌到下年
robotaxi 既效益係建基於model 2
佢一日唔出model 2一日都係呢個價位上落甚至陰跌
其實robotaxi M2 Optimus 對營收有貢獻嘅時間點會落係26年,目前估價高估咗,一月初對沖基金、Long only funds已大幅拋售TSLA,跌極唔落嘅原因係大量散戶係TSLA,呢班人唔計數唔理估值盲目SH支撐住股價
題外話 其實Amazon旗下都已經有zoox
好似仲領先過Tesla
起碼California同Vegas已經攞到limited permit去載客
今個牛市tsla都未必升得返
但model2真係做到出嚟嘅話
配合robotaxi

就可以再黎多次PE1000既美夢
不過其他自動駕駛同tsla其實冇得比
Waymo Amazon 呢啲幾勁都冇用 因為架車係用其他車

Tsla robotaxi 係用自己嘅產業鏈 呢個先係最重要嘅位
而Elon musk講緊嘅係要成本同搭交通工具差唔多
所以佢用自己架Tesla,用自己嘅call車app,低成本既充電,變成apple咁一環扣一環

如果你相信fsd 遲早都會做到出嚟嘅話
咁model 2先係robotaxi 最重要嘅一環

依家Tsla 就企咗喺十字路口度
一係跟返普通車廠估值
一係就繼2021之後再創輝煌
“As NBC reports, not a single agency that regulates robotaxis in the US has yet heard from Tesla about any impending driverless services.”

Waymo 2012第一次申請到車牌
Zoox 2018喺加州申請到Self driving transport service to public

Tesla: elon said robotaxi on 8/8

感覺好似落後好多喎!

而且tesla依家所謂既FSD都唔係真。full self driving
Model 2又傳暫停
實在好難睇好

如果真係變返普通車廠估值就大獲
講緊Tesla係ford既10倍市值
韭菜巴 係咪照樣睇住130先 定財報前食咗糊先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞