英國有冇咩慳錢方法

304 回覆
15 Like 60 Dislike
用巴士代替地鐵
出街食仲唔健康
上網搵間有全球運送嘅 揀左大概想要咩款色 驗完眼係舖頭試下差唔多嘅款 返屋企入哂d度數落去

我係boots驗 平時返工長時間用電腦驚眼殘 比多25鎊連埋3d scan眼球總數55鎊
如果specsavers驗仲會平d 連埋3d scan先30鎊
上網買眼鏡hkd770/79鎊 計埋130鎊左右

boots閒閒地個框標價都100鎊 鏡片仲要唔知點計
我諗住配副 公司有新health plan 每年eye個part有一百鎊洗 頭先上specsavers睇見有做緊買一送一優惠
心理測驗已經好難過
好多都有 而家間公司已經算少福利 好多都d離地野 咩legal advice之類…

反而d基層公司/agency會多d福利 上一份工全部連鎖超市都有得買3-5%off嘅gift card, ikea h&m果類全部起碼10%off
英國唔知點,但香港做酒店好多下欄嘢拎
屋企人以前做酒店,屋企大部分廚廁消耗品清潔用品同調味料都係酒店拎
但specsavers d眼鏡款真係好悶又好少…同埋你網上揀款個價錢係淨係框 如果你深近視 佢會要你一定要去佢舖頭驗眼 薄鏡片又要另加60鎊
加加埋埋唔係好抵
食得多雞肉雜菜都會悶
出街食有好味嘅嘢食嘅,但一定唔係英國嘢
喺英國好多時根本冇得揀,出去食又貴又唔好食。除非同朋友食飯吹水(其實主要都係飲酒),一般唔會出街食。

講真,相對地香港出街食性價比高太多,一個星期出街食幾日都唔會覺得大負擔,生活成本主要係供/租貴。
電力公司有D時間做負電費,洗衫,開焗爐,差電,全部呢D時間做,有錢退
搵份可以wfh嘅工
傻西先食meal deal
回流返香港
搵份現金出糧嘅工 (e.g. 教琴,補習, 裝修)
啲野縮哂水
無咩研究過
iceland aidi
做乜要咁慳?
係咪儲錢支持攬炒巴?
上晝八點要用9度先cover到黃昏6點半用1度
去到揾仲多
做乜要慳?
為民主自由可以慳得咁盡respect
公司offer超市4% 應該贏TCB/ JD offer
最低工資嗰啲工全部福利都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞