英國有冇咩慳錢方法

304 回覆
15 Like 60 Dislike
哦 個post都唔係我開嘅比你笑撚死
去costco買 3kg spaghetti £5.99
再去asda/morrison買一堆50p蕃茄罐頭
少少調味料唔太貴
你夠膽每餐都食意粉可以平到你唔信

講笑就咁講,不過有時都會咁食

米飯基本上都係青龍,無得平,唔係就慘過食屎
morrison £10/3pack雞鎚🍗+雞扒,
4人家庭夠食幾餐
菜就日日都係iceberg,75p一個,一餐食一個
食豬肉就costco shot ribs,大件夾抵食,買返已經切好,分袋入冰格,2個禮拜食得晒

平時返工就買45p方包一條食一個禮拜
可以買下最大樽既醬,花生醬,朱古力醬,牛油之類
圍埋大約每餐£1左右

想飲野就買100包茶包沖茶飲,幾磅銀大把選擇有排飲
有時tesco會有coke zero大特價,
唔飲可樂可以飲下奶都好平

基本上我屋企呢一年都係咁食,只要調味料落返少少心機就唔會覺得悶

蒸炒煮炸炆燉焗,自己諗吓唔會差得去邊

而家圍埋每個月大約自己煮黎食£400-£500左右
有時出下街就另計啦
不過咁食首要條件係要有costco會員,買肉類同調味料都會平過其他地方,仲有油錢
做黃標hunter
M25內出左zone 6係無cap
Costco
London 用railcard off peak搭車
帶飯
啟德起俾天龍人住,唔會差
不過香港人唔會鍾意嗰個環境
唔買蕃茄可以買忌廉湯加奶整白汁又得
再唔係就咁落橄欖油同蒜頭炒又得
一家人食其實幾餐就食晒
夠你超市買成盒雞食3餐
晚上八點後先買餸,通常有平
或者有特價貨買多啲去冰咗佢
我開始年紀大
餐餐咁搞唔掂
food court 2手飯
8點後d 餸尾黎
香港信用卡
無論咩方式
英磅卡數最後都要轉一次做港幣先結算
有無限港幣現錢找卡數還好
如果滙返英磅過去做港紙找卡數
咁就食左兩次匯率風險
匯錢仲要手續費

同埋英國試過網上買電腦嘢
間公司寫明張咭billing address 同delivery address都要喺英國

其中一個例子係apple
占冬甩
hyperoptic變左scam公司。一開始做好,依家你睇佢d social media, d客屌到佢地爆
有邊間utilities無俾人屌爆
Aada Aldi Lidl
我覺得有無限港幣找卡數唔會蝕,外幣簽賬優惠好多時都有7%,減番手續費都淨賺3-4%,問題係你識唔識搵到優惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞