英國有冇咩慳錢方法

304 回覆
15 Like 60 Dislike
自己煮飯已經慳勁多D食材咁平
得閒無事煎下牛扒又焗下雞點都好食過出面食
買原材料自己煮一定平過出街食
不過叫香港人自己煮應該慘過死
然後同你講一大餐邊度食好抵又盛
總之就一大堆原因去合理化唔自己買餸煮飯
出街食飯會用First Table book定先,£6 booking fee, 但全單半價,平過香港出去食,又唔限時,又無環保費
留港食兩餸飯
點夠啲阿伯阿婆爭
完全唔明點解香港人咁鍾意出去食
出面真係又貴又唔好食
請真唔想煮超市都大把急凍嘢可以焗下又唔差
黎到英國D肉咁平勁開心
有時簡單焗下雞肉 整下D雜菜又一餐
飯都唔駛煲
你買咩意粉可以貴過meal deal
呢個幾好玩唔拎都唔知拎到乜好激
文化問題
同埋冇生活技能
但睇數據中位數好似差10%,稅後應該打和?
呢個真
特別返酒店F&B嗰啲
唔係移民撚
但以前喺外國讀書嗰陣返過一排酒店part time
通常如果嗰日返whole day (8-9hrs)個流程係咁:

早餐:
餐廳自助餐夠鐘收返嗰啲(正常程序係拎返入廚房俾啲廚睇吓有咩可以雪返或者reuse或者掉,但通常啲廚收嘢前都會問我哋食唔食,食就自己攞碟𢳂,𢳂完佢哋先收入去)

午餐:
放飯Staff canteen

晚餐:
夜更頭圍大概四五點鐘開始,我哋呢啲窮學生通常收工三四點打完卡唔走住,煲吓煙吹吓水到差唔多時間就入返canteen食埋先走,過份啲嘅攞盒裝埋返屋企都有,因為冇人會理同埋係咪啲嘢都係會食剩

嗰陣一個禮拜返得兩三日但已經慳唔少
明知扣稅後既人工,應該叫高D啦
英國D公司又唔會問你之前人工
入超級市場做
出糧買嘢八五折
咁又係
黎到英國無工人對好多家庭黎講都見真章
買埋肉喎你話 我想知點煮 我參考下
1 pack chicken tight 都係£3樓下
你一晚食晒6件chicken tight??
意粉買完,即晚食晒?
咁既份糧=5餐meal deal
買舊未切嘅pork shoulder 都夠 2個人食 2 到3 餐

仲平過2個meal deal
你幾錢租?
meal 你滷味 deal
買原材料自己煮一定平過出街食
3鎊幾買到隻雞?
2皮
自己煮要做 食完又要洗
講真返完工都攰 仲要搞咁多野 冇野d時間
其實我覺得幾好食

買到
2磅都見過
你話點輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞