英國有冇咩慳錢方法

304 回覆
15 Like 60 Dislike
又濕又凍點頂?
微波爐+黃標ready meal
搶bird bakery/nero cafe too good to go
Topcashback for broadband and SIM deals etc
Too good to go 係窮撚救星

Waitrose £5 壽司 2個人晚餐一定夠飽 又好味

不過唔係成日有

你呢個point已經從香港人口中聽過無數次
當地人所有家庭都要返工,都係餐餐自己煮
出街食先至係special occasion
有冇諗過點解係得香港人先特別有呢個問題
Sorry lo
成日出街試完一間餐廳中伏完 就會心諗用來買餸夠一家人食一個星期好過
wfh 慳返車錢 lunch又可以自己煮
係 整又整得唔好食
除非食D特別嘢啦點心/茶記/港式嘢果D
如果出街食Pub Food不如係屋企焗下嘢算
每幾個月就轉一次銀行戶口食迎新 ?
因為當地人冇試過出街食咁平咁方便
講真如果local有得簡, 好多人都餐餐出去食啦
唔好講到人地好想自己煮咁
本身係地獄既人唔會覺得自己係地獄

其實所有東亞國家出街食都係平
唔覺係香港問題, 根本就係歐洲先唔正常
或者你可以叫文化差異啦
Agree
meal deal 唔底又唔飽
真心智商稅
要慳錢就係咁架啦
好多人屋企洗碗機都無都係照咁煮
雖然洗碗機我覺得幫助唔算好大
爐頭抽油煙機焗爐都係要人手清潔
講得唔清楚
唔係£3買兩餐食材
係買啲食材煮幾餐個價
再除返開每餐咁比較

意粉/飯+蘿蔔/椰菜+連骨連皮雞髀肉
係做到每餐飽肚£1樓下
意粉加啲料煮
£2左右就夠一餐
超市£2 1kg drumstick,大食都夠食兩餐
切咗條J 唔使溝女 唔使結婚生仔 慳最多
懶嘅就超市買包醃好嘅袋裝雞
跟說明時間連膠袋原袋焗
夠鐘就剪開袋 焗多陣
£4-6都見過
黐撚線
典型香港人心態
餐餐出街食先正常
屋企煮先係唔正常?

"唔好講到人地好想自己煮咁"
反而係你已經用香港人角度預設左冇人鍾意煮飯
我敢講全世界家庭嘅主流一定係自己煮,任何國家都係
憑乜嘢香港一個畸形商業社會定義自己餐餐出街行先係正常, 全世界都唔正常

呢啲諗法咪造就毫無生活技能,又要嘈出面食好撚貴交智商稅又死都唔肯自己煮嘅香港人囉
買原材料自己煮一定平過出街食
冇得拗
都仲未講自己煮一定健康過出去
Too good to go 好難搶下又唔會成日捕住

平時超市啲黃標已經係平到CLS
自己煮唔出街食就最平唔會食meal deal,好唔抵
Too good to good要畀錢,Olio唔洗錢
我冇講過"餐餐出街食先正常"
但係我都幾肯定唔係所有人想餐餐自己煮, local/香港人都係
最好有選擇, 想出去食就出去食, 想自己煮就自己
唔係因為貴而被迫要自己煮

我諗你未試過餐餐煮三四個人, 真係幾攰下, 有時想休息下又覺得貴死死氣去自己煮

你去日本台灣馬來西亞全部出去食都唔貴
唔係香港先係"畸形商業社會"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞