張敬軒 HINS (151) 說好的第一季內發行全新專輯在何方?

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
補充多點,我覺得軟講嘅簡約都係相對簡約,compare to佢之前講嘅文藝復興時期嘅風格(戴頭盔:唔識)
佢係識諗就唔會咁戇鳩
人地話老粉嘅待遇同新粉唔一樣㗎
sorry lor 我老母又唔早d生我
但art deco嘅簡約同modernism嘅簡約係完全唔同層級嘅概念
modern(ism) architecture 嘅立論基礎就建立在區分decoration同art 並完全鮮明嘅反對decoration

所以事實上是「反對art deco」成為新的美學角度,因為art deco本身就屬於「由文藝復興所承襲下來的審美」
其實呢個圈果啲大粉都仆街架啦,不過講到最極品都係w呢個最鐘意斷章取義,曲解人哋啲野,正當化自己啲行為,春浪果日比人鬧就鬧番人話個個企欄,而家係屌緊你哋坐緊人哋個位呀,成班5-6個當正自己個位咁坐霸係人地第一排比人趕都唔撚知醜仲要大大聲
我又想學下嘢
art deco點樣承襲文藝復興嘅審美呢
軟!希望你行過會睇到,wilber 呢個所謂嘅大粉追星嘅行為有幾無品,事實真係有好多細嘅澱粉會睇佢頭有樣學樣。

軟!希望你會正視一下,wilber一直喺度破壞緊呢個圈嘅秩序
咁我都係只知啲皮毛common sense 唔係專門研究藝術史嘅
絲下次簡單講重點同講返人話得㗎喇唔洗咁多jargon

同埋我呢啲layman其實又唔係做藝術研究淨係好奇想知下文藝復興係咩風格、有咩特點,art deco同文藝復興嘅關係究竟係軟所講嘅「推翻了由文藝復興時期所承襲下來的審美」定係繼續沿用

btw我搵到篇嘢都講得幾清楚
https://www.harpersbazaar.com/tw/culture/exhibition/g39569466/art-deco/

but都係冇講過文藝復興
你想知嘅wikipedia全都可以解答你又話睇過曬喎
1+1=2 嘅問題真係冇諗過有人會問 所以咪一件件講出來畀你知點解
但都係講唔明 所以算喇
真係感興趣建議了解吓西方歷史大概有個基本概念都好
你講嘅嘢係冗長、冇重點同答唔到我問題
我不嬲由一開始就覺得軟講art deco講緊嘅係兩種風格嘅比較,而你講嘅全部都係形容art deco嘅嘢,拋一咋乜乜主義嘅jargon terms出嚟,但從來冇解釋過art deco係點樣承襲文藝復興嘅嘢,兩種風格你淨係講一種點講啫
同埋我從來都唔覺得佢講嘅簡約係你所講嘅modernism嗰種,我亦唔覺得佢有混淆到Bauhaus嗰種簡約
同埋我唔覺呢個範疇嘅嘢係可以用1+1=2嚟比喻到香港唔同其他西方國家,藝術根本唔係香港主流教育嘅必修科,你點解會覺得呢啲係common sense
可能你有研究開/你係本科生/你叻
但我覺得做人humble啲好我同你講我嘅專業你都未必識啦
就係因為art deco係兩個時代過渡期嘅一種風格
前面追求fancy到極致 後面追求簡約到極致
佢不及前面visual上咁fancy 但用嘅物料同工藝卻更加fancy 作者追求嘅目的也係比前人更fancy而唔係簡約
所以一直俾後面真正追求簡約嘅人鄙棄 鬧佢根本算唔上藝術
依家話係佢為後面帶來簡約嘅審美 會唔會有啲唔fair

同埋art deco流行咗二十年都唔夠 都好難稱得上係一個時代

本來覺得把複雜嘅嘢講得太簡單才係arrogant
因為尊重呢個對話先想要盡我所能講得準確 以為大家都差唔多水平 你話唔明只係特登玩嘢 估唔到都係反效果
唔好意思吖 如果令到你有hard feeling 相信你一定都好叻 唔似我要喺連登講藝術史
佢嗰時咪話一開始派出去比人編再揀?跟住唔想嘥所以全部派晒台?唔記得exact wording係點
好想再有一日見到新歌曲詞編監都係佢

話說 隱形遊樂場啲mv係咪全部唔會出了?
之前話編左個中樂新年版係唔係都冇咗了?
是但啦
我之前幾乎已經每個reply都講哂我才疏學淺、戴哂頭盔講唔識、跟你學下嘢。。。我點諗到講到咁你都當我講緊反話咁
已經放棄咗 起碼有幾次訪問話會出其他版本嘅mv 最後都唔見影 追新碟算
陳耀森很好好想軒再搵佢填
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞