【純素家庭】9歲女茹素治濕疹 7歲仔發燒不求醫 丈夫:你癲㗎?

144 回覆
108 Like 49 Dislike
其實個營養師都比左d正常既建議
叫佢慢慢搵到底邊樣野出事
一野戒咁多係可能有效
不過當中九成野都係無必要戒

之後仲要講見到個阿媽睇d自然療法既書戒奶
自然療法個名臭哂都仲有人信
今次比佢成功左係佢好彩
不過一定唔關個自然療法d理論事

唔食肉 牛奶都算
蛋都唔食
個啊媽無錯,但其他人唔應該隨便嘗試,佢都擺明無哂辦法先咁食法。唔明有乜好屌

另外一提食素就衝岀黎話無蛋白質真係好無知

有過皮膚症狀既人都知類固醇無撚用兼手尾長,細路哥真係唔應該用
食素都要俾人鬧 都痴媽根 又唔係要你食 成班咁激動都唔知做咩
反正人地對仔女真係靠食素 濕疹好返

班垃圾係咁咩都反 咩都屌一餐 從中覺得自己高人一等同其他人唔同 拎優越感
醫濕疹係絕對絕對唔可以睇西醫
睇過n個西醫
佢真係淨係開類固醇俾你
類固醇係無撚用
只係短暫治標
皮膚仲會變薄 更加容易敏感 你D皮膚就玩撚完
個阿媽都係試過晒無辦法先俾仔女食素
而家係有正面效果 唔好繼續俾對仔女食藥食到皮膚爛晒
屌個d人覺得食中西藥有用咪繼續食囉
之前有個post話有人濕疹嚴重到想自殺
知唔知有幾痛苦
針唔拮到肉唔知痛
係度講風涼說話你有料不如你去醫
乜都屌都唔知咩心態
類固醇真係仆街藥黎
之前唔知
用左一排 個位既皮膚好似凹左入去咁 薄又紅
好似d人燒傷之後既皮膚咁

冇用先正常返但睇得出同其他皮膚分別
女兒小一考試時,將蛋奶歸類為不健康食品被扣分,因而鬱鬱不歡,起初戴愷瑩也想過拿些資料找老師討論,但想深一層,她的女兒在學校裡已夠「特別」了,不想因此與老師對立,所以就打消念頭。

淨係呢個都痴撚線啦 個老母到底觀灌咗啲咩錯誤觀念 個女可以咁答 個老母仲想搵資料撐自己個女

我無濕疹問題 但我認同介某種食物真係可以改善皮膚問題 我飲牛奶就會生勁多暗瘡 介咗就無乜事 但真心唔鼓勵食素 之前都有啲報告講 女人唔食牛肉都會影響經期 所以食素唔係特別好
女兒小一考試時,將蛋奶歸類為不健康食品被扣分,因而鬱鬱不歡,起初戴愷瑩也想過拿些資料找老師討論,但想深一層,她的女兒在學校裡已夠「特別」了,不想因此與老師對立,所以就打消念頭。

淨係呢個都痴撚線啦 個老母到底觀灌咗啲咩錯誤觀念 個女可以咁答 個老母仲想搵資料撐自己個女

我無濕疹問題 但我認同介某種食物真係可以改善皮膚問題 我飲牛奶就會生勁多暗瘡 介咗就無乜事 但真心唔鼓勵食素 之前都有啲報告講 女人唔食牛肉都會影響經期 所以食素唔係特別好

唔係素撚, 但你不如睇下呢條片
https://youtu.be/XRCj8LVTRyA
同埋我認為強行將食物二分法分做健康同不健康已經好誤導細路
話類固醇無嘢個啲人肯定無濕疹
有濕疹既人一定明白類固醇個影響力幾大
比利時一對父母,近日以植物奶來代替母乳餵養3個月大的寶寶,沒想到寶寶在4個月後就瘦到只有4.3公斤,最後還因為營養不良及嚴重脫水而死亡。這對父母受審後,可能被判處有期徒刑18月。

綜合外媒報導,在未經醫師的評估下,這對父母認定寶寶不能吃乳糖及麩質,因而在寶寶3個月到7個月大的期間,不餵食母乳,只餵食包括米漿、燕麥奶、藜麥奶、蕎麥奶、玉米的植物奶。

直到寶寶有一天開始嘔吐,並且情況越來越嚴重,父母才驚覺不對勁,趕緊將寶寶送往醫院急診,卻為時已晚,在送往醫院的過程中,寶寶就已休克死亡。

因為寶寶長期只喝植物奶,造成嚴重營養不良的狀況,死時只有4.3公斤,比一般同齡嬰兒標準體重7到10公斤輕很多。此對父母被起訴後,雖表示自己已盡力照顧寶寶,但檢察官認為,在寶寶營養不良體重已逐漸下降、情況不對勁時,父母仍堅持餵食替代品,並未採取任何補救行動,有故意施虐之嫌,法庭將於6月14日公布裁決結果,恐判處18年的有期徒刑。

針對「植物奶」是否適合作為長期餵養嬰兒的營養品,比利時臨床營養與代謝學會(SFNEP)專家表示,餵食「植物奶」可視為一種變相虐待,因為這種「奶」只能作為飲料,而非能作為營養品來餵養孩子。況且植物奶成分當中並不含有人體所需的蛋白質、維生素及礦物質,尤其嬰兒正處於生長發育階段,「植物奶」完全無法給予嬰兒所需的營養。

法國食品、環境、勞動健康安全局(ANSES)資料中也表示,「植物奶」無法提供1歲以下嬰兒足夠營養。
http://news.ebc.net.tw/news.php?nid=63531
有沒有驗血的好介紹?出面個啲好貴。。
連登幾時 變咗做可以貼hk01?

連登咁多濕疹患者 樓主貼出黎想比人參考 而且文章又係有用
連登幾時變左一個無知 獨裁既地方?難道正確既野 就因為出處而禁止貼出黎? 咁樣真係覺得好似大陸
比利時一對父母,近日以植物奶來代替母乳餵養3個月大的寶寶,沒想到寶寶在4個月後就瘦到只有4.3公斤,最後還因為營養不良及嚴重脫水而死亡。這對父母受審後,可能被判處有期徒刑18月。

綜合外媒報導,在未經醫師的評估下,這對父母認定寶寶不能吃乳糖及麩質,因而在寶寶3個月到7個月大的期間,不餵食母乳,只餵食包括米漿、燕麥奶、藜麥奶、蕎麥奶、玉米的植物奶。

直到寶寶有一天開始嘔吐,並且情況越來越嚴重,父母才驚覺不對勁,趕緊將寶寶送往醫院急診,卻為時已晚,在送往醫院的過程中,寶寶就已休克死亡。

因為寶寶長期只喝植物奶,造成嚴重營養不良的狀況,死時只有4.3公斤,比一般同齡嬰兒標準體重7到10公斤輕很多。此對父母被起訴後,雖表示自己已盡力照顧寶寶,但檢察官認為,在寶寶營養不良體重已逐漸下降、情況不對勁時,父母仍堅持餵食替代品,並未採取任何補救行動,有故意施虐之嫌,法庭將於6月14日公布裁決結果,恐判處18年的有期徒刑。

針對「植物奶」是否適合作為長期餵養嬰兒的營養品,比利時臨床營養與代謝學會(SFNEP)專家表示,餵食「植物奶」可視為一種變相虐待,因為這種「奶」只能作為飲料,而非能作為營養品來餵養孩子。況且植物奶成分當中並不含有人體所需的蛋白質、維生素及礦物質,尤其嬰兒正處於生長發育階段,「植物奶」完全無法給予嬰兒所需的營養。

法國食品、環境、勞動健康安全局(ANSES)資料中也表示,「植物奶」無法提供1歲以下嬰兒足夠營養。
http://news.ebc.net.tw/news.php?nid=63531

唔好將呢啲盲目食素既人同 一啲會從唔同素食搵到各種維生素去補充既素食者黎講啦
呢對父母跟本唔可以同樓主貼個個阿媽撈埋一齊講
個老母又係上網睇完就當真嗰啲人嚟
飲奶可引發乳糖不耐
本身lactose intolerance係基因決定 唔關你飲唔飲事
其次亦有人提出keep住飲奶反而可以抑制lactose intolerance
個營養師又係
真菌可引引發濕疹 而糖可以養到真菌 所以食白糖就等於容易有真菌感染
真係有真菌感染佢個女死撚咗十世喇 知唔知真菌感染幾撚難搞呀
弱撚智
而家叫你直接喺傷口上面灑白糖種真菌?

食肉唔係單為蛋白質
而係要氨基酸嘅比例
食素實有蛋白質
問題係好多時個氨基酸比例唔啱我地
所以點解食素要食好撚多種
你冇錢又想食全素
等營養不良啦

Let natural selection cleanse the species
佢唔係盲目迷信食齋= 健康,亦都冇某d食齋人仕果種偽善

反而係因為個女既濕疹既轉食齋,自己都身體力行,其實好值得讚

佢真係有做曬research, 唔係盲食
佢唔係盲目迷信食齋= 健康,亦都冇某d食齋人仕果種偽善

反而係因為個女既濕疹既轉食齋,自己都身體力行,其實好值得讚

佢逼啲仔女食齋已經痴撚線啦
有病又唔睇醫生,燒到死撚左點算

中文攞F?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞