帶部相機出去影完一堆相,最後好少睇番

92 回覆
67 Like 5 Dislike
證明你未去到興趣嘅位
我會
而且我大部份影完嘅相都冇Post IG
但自己會時不時睇返啲相
我成日覺得鐘意影相同鐘意器材既係兩班人黎 佢地都會做 影相 呢個動作但出發點完全唔同

不過好認同你講冇論咩原因影相 自己開心最重要
xt20 之前trade咗仲值3500 夠平平地入支新鏡試下另一個焦段
試下一個構圖影一張
或者影完幾張即刻delete 淨一張

你一開album
同一個screen入面十幾張係重覆
睇都唔想睇啦
但有時影人
尤其是小朋友
張張表情都爭少少
唔捨得delete就會留返好多
搭單想問下
如果online album既話有咩好選擇,以前用開flickr,但加左幾次價就唔想再用,啲active user又走左唔少。

IG雖然方便,但佢始終做唔到分類,同埋打直既相又出唔到full size。
唔delete 咁你睇相咪on99咁係咁碌

睇相係要返返去個moment
而唔係搵張最靚最靚嘅去聞相J相
題外話咁講
我都有留意下香港相機group(特別係sony)
成日見到器材撚(通常係中/老年有經濟能力既男士)
一定最快最新買A9iii, 買300mm 2.8
然後試機影左d相(通常係影鏡頭盒/figure/樹葉/地磚)
不過up上facebook所以同壓縮到同手機影冇乜分別
佢地d相有幾種
一係堅持要直出先係原汁原味果d但會平淡d
一係就超重味精超高對比 (好極端,唔會有中間)
一係追求大光圈 1.2/1.4 淨係突出主體,背景唔會知地點
Btw 打雀果d respect

睇佢地d相都學到d野既…
不過最重要佢地都玩得開心
課完金令到成個產業會有進步就得啦
反而台灣group質素會較高

我近排睇左個ig geit.eero
https://www.instagram.com/geit.eero?igsh=MzRlODBiNWFlZA==
佢而家每日一相
可以用d濕鳩玩具相機/d610加支爛既50 1.8
全部影到好有味道
我都希望有一日好似佢咁可以observe得咁好
今年先發現amazon prime有無限storage
Share album俾朋友都好簡單

因為我美撚所以點都會用prime
超正
仲要RAW都無限任up
用飛林影先有用
因為飛林好撚貴 所以唔會鳩影
唔會鳩影變咗好多相都係記錄珍貴時刻
曬相又係好撚貴
所以最尾件成品真係萬中挑一 會再睇番

用數碼影 大家都係鳩影
部手機幾千張相 睇都唔想睇
我上年尾都開始咗用手機影相計劃
用部舊iPhone街拍
戒除器材撚陋習
我用相機影相全部都會經LR執完再export
一定會篩選啲相減少重覆
電話影嗰啲同構圖都會delete淨一兩張
我用日版都好抵玩
amzn jp prime 免運費都抵玩
即係其實都係用cloud
利申:有icloud同adboe,但想做到以前flickr咁分好哂類,又可以容易share比人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞