帶部相機出去影完一堆相,最後好少睇番

92 回覆
67 Like 5 Dislike
我sony用家,用a7c2同a7ii
平時相機放車,掛tamron支天涯28200 都算夠用,另外放支50 1.8 影人
有時只帶a7c2+50 1.8又輕又細質素又唔差

真係好有idea知去邊想影咩先帶其他eg 定焦wide angle/ 70200gm/ tamron50400
去旅行會戴2機3鏡,睇去邊再諗帶咩鏡
通常一部定焦一部zoom
但都未必兩部日日出門口都戴

Sort返平均每日淨返50~100張
再分group相(唔執,whatsapp放返俾人) 人像(淨係幫女友執,熟人執一兩張最靚既,其他人唔執) 風景可以再細分想大執定細執
最後可能只需要執一日30~50張

我會戶外攀石,通常一日影800張相
都係咁分類最後可能淨100張簡單快執既相

講真唔係影開相既人唔太理/識分手機同相機既相
果d咪唔理
我地又唔係專業,玩下器材自high一下開心就得
最緊要以後都有心機繼續影相
想請問你放相係public ac會唔會寫低當刻影既心情/ location日期等資訊?
齋放相無文字描述?
用菲林機

菲林一黎有限數同要曬, 每次影都諗清楚先。哂出黎仲會特別珍惜,因為嗰個moment 可能就係得一張/幾張相
影完, 返到去即入NAS. 跟folder 日子分, folder 入面又分DC / gopro / drone.
得閒就執吓囉, 都係唔執就係你點都唔會執, 唔會睇, 影黎把L
set 做 wallpaper,日日都可以回味
有無諗吓出本薄薄地嘅photo zine?
放晒上google photo, 間中會shown 返d 舊相比你回憶下
好多都唔睇唔記得
影人通常睇番

影景 影街通常唔睇原因係

張相影得唔好 無主體 求其鳩影 為影而影
如果影得好 有美感 其實會開黎睇
比你影到張好靚既比心機執完結局都係放入hard disk
自已開心舒服咪得 又唔係要做大師 影多幾張 返到黎留定唔留到時先算 起碼d回憶記錄左先 反正依加記憶體唔值錢 有時間咪執下囉
同好

影得唔岩心水通常即del
睇完唔岩心水相簡直影響心情

有人問我 都唔洗錢點解唔按多幾張
我笑一笑 心諗 你唔係影開相 根本都唔明認真影相種心態
最後果句心態正確 最緊要自high

器材撚又好 認真撚又好 亂鳩影又好

最緊要玩得開心
拎啲相黎出遊記 我見旅遊台有啲巴打都係咁
老婆話我淨係鐘意㩒快門呢個動作

有乜問題?
會有日期同地點自己做記錄,但唔會寫心情
唔會好似fb group果d加 「隨影」「捕光捉影」果d野
因為升級器材果陣比佢串左下呢句 小弟都算少少器材撚,玩左幾年apsc 又升左上ff機,咁上得ff 買埋啲鏡就唔少錢,部玩左幾年既xt-20 又唔值錢
我係咁做:
1. 將執好嘅相入落iPhone / Google Photos,定期會自動生成回憶
2. 買個平價Android tablet,裝Fotoo app,可以slideshow tablet/micro SD卡嘅相,同埋可以定時開關mon

自己個問題其實係好矛盾,覺得買左部相機去旅行唔帶又哂左,去到旅行揹住又覺得重重地攰攰地,但見到靚風景又想同老婆合照下留個紀念、淺景深影老婆人像比佢po下ig 爽下。

最後除左老婆自己揀幾張po完ig 自己影嘅其他相又無睇番
影影下都會出現左呢個問題
朋友圈子本身細但以前會叫做經營下自己ig呃幾個like
三張後乜野social media 都唔用既時候
就會開始諗自己為左乜而影相
直出po IG咪算囉仲搞咁多嘢
會唔會係指樓主影得唔靚?
去旅行合照我只用電話,電話加電話腳架留個回憶就算,反而要諗下點構圖,點擺pose。相機加腳架一來重,二來搞得嚟都俾人屌。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞