帶部相機出去影完一堆相,最後好少睇番

92 回覆
67 Like 5 Dislike
擁有過相機好多年,去親旅行/ 特別日子都會帶相機腳架出去影風景/ 影老婆或者同老婆自拍。

不過咁多年黎影完d相都無特別點處理佢,好多時拉入hardisk 保留左就算,比老婆話我淨係鐘意㩒快門呢個動作,唔係鐘意影相/ 追求影到靚相。諗諗下都駁唔到。

可能人大左已經玩少左好多social media,想請教下咁多位巴絲有冇咩好提議有咩方向可以安排影完既相?最起碼想搵到動力去處理影落既相,有個平台去紀錄/ 提升影相既技巧,最後起碼比自己欣賞番,請指教
換老婆
Po IG
貼上嚟
留名,想知下人地係點處理

去幾次旅行都一大堆

除左PO IG 個下會研究邊張相
之後都唔會睇
所以一定要令張相有作用
又唔係搵食 點會無啦啦執相 然後收返埋
我會放入Lightroom
執完再export去hard disk
一定要做記錄,你簡d印出黎做記念
你試下開始寫遊記
咁你就會要揀同執相
寫完又可以自己之後睇返
直接過落部電話到

仲要而家唔駛菲林錢
一張相影N次
連揀返最好嗰張再delete 多左嗰D都懶
放上Google 相簿埋得,日日都pop up d相比你回顧
以前我都係有理無理都影左先, 但真係開返出黎太多相會無心機執
所以依家多數都諗清楚點影先落手, 影得唔好都即刻 delete, 情願貴精不貴多
買個Sinology NAS 放曬落去。可以睇返。
買隻細d既卡
習慣揀相, 執相, 清卡
一係影菲林
1.影床照
2. upload 睇下你影咗啲咩相,其實真係影得靚應該會睇返
揀十幅八幅過落手機
第一步用bridge rate晒d相先
我淨係分1/3/5 放入folder
1:廢相
3:普通
5:值得執/share
呢步已經sort左一部分走(例如有時啲相影幾張做Backup,5星淨係keep1張)

再入5星個folder再分種類 eg 1:人像 2:風景 3:group相

之後LR淨係執5星相之後up上ig
我就怕up太多相影響到其他朋友嘅
Ig開個public account唔使follow人,唔使promote
Up自己鍾意嘅相連hashtag都唔用,一兩張精選先至up返上私人account
IG個algorithm會自動推你個Account俾你嘅朋友/其他follow開攝影嘅人
佢哋有心見到你啲相靚自然會follow

做耐左就會發現好多原本想影既景/相經過部相機黎睇之後連快門都唔會撳
因為知道返到去都會放喺1星/3星位
有左呢個習慣禁快門前會諗下構圖同藝術性嘅嘢先,唔會鳩禁
之後會少d相比較有心機執相share相

鍾意仲可以放返落手機放album

利申:對我有效唔代表你有效,我覺得一大堆相唔分類好無從入手,分左類每做完一個folder好似checkpoint咁會比較有動力
多謝巴打好詳細既分享,你個方法都幾有系統性,值得參考!想知巴打影相既量多唔多,會唔會平時出街都帶相機出街影/ 專登為左影相而出街?
寫遊記都幾好,可以開個IG擺相加寫遊記,唔做promote 淨係比自己/ 有心既朋友睇
巴打你呢個方法睇落只會令情況更加嚴重 愈多位save 令我覺得更加唔想理
執相都係攝影練習既一部分, 執過你先學到有咩好影,有咩唔好影
不嬲影相就係on9,真係靚嘅一定記得,唔記得果啲睇番張相都無謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞