現今ssd 技術係唔係已經十分成熟?

109 回覆
2 Like 67 Dislike
hdd 死有幾多人會去救?
重要野多back up 已經解決99%問題
當佢一半都玩到3.5年........
我打柴左兩隻Seagate 都未死ssd
垃撚圾seagate
插M2仲好 速度快容量多選擇
仲可以順便配合埋細機箱 一舉兩得
重組硬碟
講真
其實係唔係智商稅?

想當年 用o&oxxxxxx 咁上下名既重組

重組完
其實都唔覺順左快左
重組係for hdd 用
ssd 千祈唔好用
hdd 用完 都冇大感覺
好難一概而論
用咩 controller, power supply DC steady, NAND flash 用咩 layer (SLC/MLC/TLC)...好多因素, 好難直接比較同 HDD 易唔易壞
以前話有用bt
就建議用下重組
試過公司部電腦兩年冇熄 有次唔小心熄左 隻SSD就死左
SSD 嘅缺點,係死咗嘅話,要做 recovery 比 HDD 難好多
題外話

有啲手指好似藍芽手指咁細粒同正常size有冇咩大分別
唔算係缺點因為99.99%既hdd 壞左都係掉鳩左佢唔會整
重要野就行raid 多重back up 都係掉鳩左佢
印象中大概2011 年 買左隻crucial m4 64gb
第一次感受到10秒入windows 既爽

重點係用到而家都仲未壞 極度懷疑當年根本係啲硬碟廠唔夠玩就抹黑
根本就係
呢十年,用壞咗四五隻 SSD,覺得壽命同 HDD 差唔多,注意溫度就㩒用。
睇牌子, 賣得平嗰啲好易過熱斷片
一隻 Kingston,一隻 三星,三隻 Sandisk,
如果計埋 Macbook壞兩次 SSD,就壞咗七隻
都係睇彩數,不過我隻128 真係用左6,7 年狂bt 都用緊
2024年仲講bt整死ssd
我咁多年嚟用SSD狂bt
乜事都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞