現今ssd 技術係唔係已經十分成熟?

109 回覆
2 Like 67 Dislike
條友真係on9 係我就唔會理佢
有一期好興將啲十幾年前嘅電腦入面隻HDD同個CD drive轉哂做SSD
SSD有壽命

256GB好舊款,應該係MLC有10000倍壽命
你要寫入2000T先會死

宜家市面上大多數TLC係500倍壽命
啫係2T SSD寫入超過1000T就會死

而有D仆街型號用QLC就得30倍壽命,例如WD SN350
啫係2T SSD寫入超過60T就玩完
數就係咁計,不過呢

睇你點用,我就搵隻最平嘅做哩D下欄野,佢只係cache,死左係接近零損失

當3舊水買個cache module,sn350 40 TBW

一日download 15gb的話,可以用到2666日,姐係7年........
你知道佢地分別點運作
就知點解SSD易壞啲
但事實上hdd 咪一樣易壞
不過佢唔會同你講
hdd咁多機械活動組件,壞嘅機率一定高過ssd
邊款 Storage 易唔易壞, 唔太肯定唔討論

單純講唔插電一排,SSD 數據損毀/流失嘅機會一定大過傳統 HDD
最麻煩係冇得加
只可以replace
hdd 夠冇得加
講緊乜鳩
越快既野 壽命越短
M2 好快壞
hdd 點會冇得加呀
你拆開佢加隻碟?
點樣加?
我諗佢既意思係底板得一條M.2 無得加
12年前intel 256gb ssd
到依家都未肯壞
俾我攞黎放download folder
廢板咪買pcie 轉m.2
點會冇得加
再唔係usb type c to m.2
hdd 冇sata 位咪又係冇得加
兩邊就一鳩樣
有幾何得一條m.2位
而家出到顯示卡都有m.2夠用未
唔係日日bt幾TB av都可以用10年,10年後都嫌容量細要換啦
唔會點玩都無問題
Ssd有佢壽命
每粒cell read write一定次數就會打柴

不過你正常用 唔係下下都成隻ssd data refresh
應該都用到5年以上
隻120GB adata 仲用緊
事實上,SSD 係有讀寫次數壽命,chur 晒就會打柴
唔識就咪9up啦
SSD係咪一死入邊啲資料一定救唔到?
好似唔係咁計
你 BT 除左 Write 同時都有 Read,者係你 DL 15G 有可能前後讀寫左 20G 或者更多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞