現今ssd 技術係唔係已經十分成熟?

109 回覆
2 Like 67 Dislike
ssd 既存取係有理論上限
e 家ssd 平左係因為商家發現存取上限唔需要set 咁高
hdd 個碟頭咪又係會壞
邊有人會拎去整
除左拎返啲回憶相
買左條4gb仲未插
因為要抆左張4090先裝到 好煩
第一代ssd到依家都無事
Ocz 32 gb slc 當年千幾蚊
三叔830
每年都有買ssd
成日拎黎bt
Mlc tlc 都未壞過
只買大牌子幾間
主力都係三叔 美光
俾你將呢1500 upgrade落CPU GPU你都得唔到呢個升級感
反而硬碟過保之後真係死得七七八八
十幾隻堆響度
呢個好似相機既快門數一樣當有一日你用到爛
個樣野正常都應該淘汰
以前就算你i7 7200定過萬轉都好

買到貴一貴都比唔上廢u ssd快
真,十一二年前買隻Intel 120GB返嚟做埋 BT cache disk,寫咗十幾TB 都仲健康
Data Center都唔用HDD啦,平極都用Read Intensive SSD

Cold data/Archive/Backup先放HDD
而且ssd嘅儲存密度已經高過hdd好多
你睇下2.5吋sas hdd依家仲出緊幾多T而同時ssd出緊幾多T
再者,DC除非迫不得已如果唔係都唔會用大個8T嘅碟,因為rebuild/transform time太長
你死先都未到ssd死
冠希
以前玩15000 rpm scsi hdd
寫左146tb仲頂得住
愈來愈退步
正常用,每日 Down 大 file 都咩 HDD SSD 都未死過一隻

反而啲 SSD 放一排,半年左右唔插電就死過兩隻
2009 年2千蚊買80GB 用到而家, 前前後後已經十幾廿隻
以前叫人買, 啲人話on9 咁貴,當時用Harddisk boot機好慢, 但用過SSD之後就唔會返到轉頭
7-8 年後之前話on9條友先換SSD, 佢話原來係咁爽, 到我話佢on9 , 人地爽皮咗咁多年你而家先知
hdd轉ssd係一項對電腦升級最有感覺嘅硬件
請問巴打圖片所顯示係邊款應用程式
crystaldiskinfo
我都照用ssd黎BT 好彩都無事
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞