現今ssd 技術係唔係已經十分成熟?

109 回覆
2 Like 67 Dislike
ps 冇用過

想當年剛出 好似都係幾百g最高
價錢就當然貴啦
千幾幾千銀一隻

當時2TB3.5HDD 都係7,8百?

話ssd 建議用緊裝os / 軟件
因為 讀取快

唔建議用黎下載儲存[如bt]
成日 r/l 話會好快打柴
係唔係商家佬吹水?

到而家發展到
好似usb咁
插一插底板就可以用

已經十分成熟?

點玩都冇問題?
存取/高速下載
用咗十幾年SSD 正常用冇就住
未壞過
中途換新都係因為容量唔夠
而家d ssd 成條ram咁
已經係標準配置

價錢都係合理水平
而家插M.2 真係好方便

想當年插IDE hdd 真係麻q 煩, 又電線又data 線, 又要排好啲線唔好影響通風, 每半年又要抹下塵. 重要分master 同slave 真係on99
用過返唔到轉頭
就算真係易壞(正常使用其實差唔多)
個速度都抵返哂
由2011年全面普及已經十幾年,好難想像未用過..
ssd 2.5 用到m.2
一隻都未壞過
讀寫次數計日常使用好難壞
hdd 反而乜都冇做過都壞3隻
bt計一定ssd死先
呢度嘅回覆都係話hd 易死
但SSD好似冇話有問題
以前一隻 120GB $1500
不過當你睇佢開機之後就覺得值得
我仲有玩BT
焗住仲用大牛龜hdd / 2.5吋碟嘅hdd
System drive就用ssd
幾秒入桌面?
3.5 好砌
有4,5隻3.5吋6tb大牛龜
不過通常爆咗,換咗新牛龜之後都冇開返啲舊大牛龜
14年果時幾舊水 128gb 2.5吋 開始用,用黎裝window ,用到今時今日都未壞, 開機入window 快勁多。
之後每部機都一定用SSD, 上年買埋4TB外置SSD, 同手指差唔多大,過一個1GB file 用1秒就得,爽到仆街
手提電腦,MacBook Air 果d都係用SSD,全機fanless, 又唔怕震又靜又快, 用過SSD 真係唔會返到轉頭
由內置到外置,用左咁多年SSD,都超過6-7隻, 一隻都未試過壞,根本唔應該諗成唔成熟,而係應該睇用料得唔得
但好多時唔夠slot要偷PCIe 4x用
M.2 唔夠?

而家主流都係插一兩隻SSD 吧?
好耐冇砌機唔太清楚
我當年第一隻 SSD 係 intel 40GB SATA 2.5寸,裝 windows 7 用咗幾年,之後換咗落部 Sony VIAO 又用幾年,再之後加 USB 盒做外置,後尾越嚟越多高速高容量就閑置咗出嚟,放咗喺當收藏品。 一直到而家都未壞。

其實正常使用非 BT 或剪片,都幾難用得盡 SSD 嘅 TBW。
其實唔緊要,我一日平均都BT download 15GB 野,用緊隻SATA 256GB SSD做暫存,down晒先轉存去HDD/NAS,維持咗六年都未死得
Desktop, Laptop 用 SSD
NAS 用 HDD
主流的確係插一兩隻M2

不過呢...我野多.........
M2(512) --> Windows + Working Data
M2(2T) --> Game
PCIe 4x --> M2(1T) --> VM
SATA SSD --> BT Cache
SATA HDD1+2 --> Raid-1 --> Backup of M2(512) + Cold Data
2024除咗NAS Data Center
仲邊有家用機用HDD
on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞