同事22年900萬買樓今年保守輸200萬。。。

286 回覆
272 Like 28 Dislike
咁就好囉,用嚟交租

貼個倉嚟教下大家日日賺
貼下睇下做左幾多千萬
帳面輸唔叫輸
負資產都係贏,吹咩
其實佢都做唔到 負左資產 淨低既係銀行輸
你都幾風趣
你當係資産,人地當係消費,例如7球野買部超跑玩下,玩幾年二手價得返2球,你唔通又笑人傻仔咩
你買樓要睇市,環境好住好d,環境差住差d。人地升市跌市都要住得好啊,完全都唔同境界
一日未賣係未輸既 .........
咁又誇張得滯
一年5.5%點樣有幾千萬
不如貼下你買樓賺咗幾多仲好啦
肯定唔止5.5%啦
都係5.5%啫 一球一年先賺得個5.5萬
當抗通脹架咋
不過起碼唔使兩年蝕兩球囉
好多人輸到傻撚左

成個首期清0都可以安慰到自己
送枱布比佢

等佢唔駛鋪報紙食飯
方力申逾3千呎獨立屋豪宅曝光坐擁超大泳池樓底極高
https://lih.kg/3648170

方力申都輸到仆街 一齊入去笑9佢
銀行贏你都講得出

知唔知大擺P- plan 仲低息過HIBOR?呢段時期銀行都要輸,錢係贏左係揸cash 既人度咋。

發展商都要輸,本身發展商槓桿都唔細,還息都貴咗。再者,佢賺唔賺錢係睇面粉價(地價+建築成本),早幾年地價貴,貴買貴賣,就算係誠哥走貨快只可以話算係賺少啲換唔洗蝕,唔係賺多咗。
就算時光倒流,又可唔可以到未來先?

我都知最好當然係低買高賣,但你要睇到未來知道幾時最低位先有用

可能問番你,若果我睇到四年後都真係升唔番買入價,但係同依家差唔多,咁當年應該買定租

不過若果2022年9成上會又剛剛夠上會果班人依家係幾大家獲既
冇兩千萬食息唔夠養一家
佢自住驚x咩

個問題只係佢用900萬買左棟值700萬既樓

遲多幾年 可能500萬
住公屋通常有幾架金屬手推買餸車
仲要有兩三條繩係上面先叫正宗
公屋有錢大媽
不賣隔夜閪
有樓未為輸。

call loan 還唔到先係。
細發展商點頂, 泰峯麵粉價53.5億, 呎價1萬未計建築成本

劈價賣拿拿聲拎返錢先
你講緊嘅係真係有錢嘅人,絕對唔 care,但中產搵緊幾萬蚊一個月果班,跌左兩球就係冇左/買貴左兩球,等於兩年人工,兩球話多唔多,話少唔少,搵絕對搵得返,但如果可以返少兩年工,有邊個唔想?
叫佢去你間公屋感受吓咩叫做頂級用料,間隔實用,配套完善,性價比高,有人情味有溫度,一間真真正正係比人類享受同居住嘅「家」囉
呢個係個機會俾你展示優勢
人工高但眼光咁差
搵多多都比你蝕曬啦
你唔care又點 蝕左係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞