同事22年900萬買樓今年保守輸200萬。。。

286 回覆
272 Like 28 Dislike
你有時間上連登,不如去驗吓腦會實際啲
條傻仔又可能真係弱智㗎呢
邊度租樓交低200萬按金仲要冇得退
下年賺返200萬 安咩慰
珍啊
有人50督夜繽紛魚蛋我都唔會笑
我人品超好
同一時間拎去英國買樓果班退緊休
嗰班無人工加無bonus,計蝕
買btc 佢發咗
相信政府
同意,支持國家
漏左講,叫佢咪撚生人礦呀死仆街
gogogo down
借左幾百萬,息都係好少

蝕左幾十萬,未賣都唔計

低息都算,高息一來一回差幾多你知唔知

當你100萬,攞去做定期,4厘好唔好,一年4萬

當你買500萬樓

同時你借緊400萬,俾緊4厘息,一年就16萬

淨係利息部分一年輸20萬

我都懶得同你計咩一開始息多本少

20/100咁你話好少未好少囉
前面講唔掂後面又換
岩呀 月入幾千萬真心唔怕
你仲要住老豆老母間公屋, 我就真係唔識安慰你喇
你好似覺得個個人個老婆都屌得落喎
係睇你有冇住屋需要

其實只要你預測到是但搵隻股票,攞d 升跌拉直低買高賣都足夠你發達啦,但係倒後評論之前應唔應該買就易姐,你預測到未來咩?

當你要地方住,唔係俾租就係供,樓市/息當然有升有跌。

想問你,2018/19 果時樓升到爆,息低,咁當時應唔應該買?
買左,就唔多唔少穩定左支出,最後供完可以賣.
租完就咩都冇,咁多年租金都過百萬

當然最好操作就係攞一舊錢投資一路滾之後足夠交租,但未必個個咁好眼光,
輸果時你都係要俾租
當你100萬,攞去做定期,4厘好唔好,一年4萬,,上年係攞四萬夠交幾多個月租?
4厘今年都冇啦,當你2018,19 年買左樓,係咪即刻賣樓做定期

當然知道香港人有段時間真係好爽,買間樓住十年八年之後重有錢攞番,但依家唔係咁既一回事,但你依然有住屋既需要,若一直留港,唔買就係租,做租租真係日日賺?

我自己都係依幾年結婚買樓,賬面係輸緊但其實利息升先會搞到你白供好多年錢.

我應對方式法係縮期同提早還款,保守計番7-8年後供完,你笑我賬面輸咪由得你笑.當然識我有人利息一升要俾多幾千影響生活又驚失業.

我唔會笑人買貴樓,排公屋,因為住屋需要係留港人既一大問題,我只係覺得自己幸運可以解決到
我上面響度計淨係首期部份息口影響,講條傻9話好少息,你同我講住屋需要

Ok咁未同你講下囉

係人就有住屋需要,所以就唔可以租

洗唔洗搬埋你外父外母老婆無樓就唔嫁黎講

想問下我邊一句倒後評論過你18/19既時候唔應該買

我點知你幾時發生過咩事

你做買樓決定既思考框架就淨係得樓價升緊同埋息口高低

咁多年租金過百萬,麻煩你講埋利息俾左幾多
因為利息都係攞唔返架

供/租既比較應該係

總租金 - 首期既投資回報(我當係定期)= 實際支出

首期既投資回報 + 供樓利息 = 實際支出

如果租同供既金額有唔同,另外再有利息衡量,呢度唔搞到太複雜,就唔理住。

你既諗法淨係供完先可以賣,咁我覺得無咩好傾

未供完可唔可以賣

繼續供之後轉租出去,自己再搵地方租得唔得

簡單咁講,一隻股票坐緊艇,係唔係真係未賣就唔當輸?

換馬得唔得?

果隻資產前景唔明朗,就因為之前買左就唔可以有變化?

你有能力縮期同提早還已經好好,我都無一句笑過買左樓既人,只係覺得不停話前景好樂觀既AA狗好好笑

每一個決定只有當下,但果個當下有無盡力諗可以諗既可能性同方向?

大格局唔同左會唔會reset再思考過?
你可能係好叻投資果d 人,我自問有d sense 但唔叻

唔知你有冇買樓,其實賣樓一出一入都要舊錢我只會減少利息對自己既傷害,之後時候到就賣樓走人

可能你會睇跌之後賣樓轉租,或者你係買股票睇錯會賣果種人,我都知道 time value of money 既道理,但係咪執行得到,執行得好就另外一回事
英國樓賺7%
最高位賣樓唔洗蝕,香港樓跌23%

唔係賺到盡咩
辛辛苦苦拎200萬做首期
2年就冇左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞