[I/A]Pokemon Masters EX (137)| 寵物小精靈★4.5周年慶典開啟/小銀也慈冠軍對決★

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
其實依家好多時官方已經專登set d rule 去壓低玩家d 火力,有時要覆蓋對面場地,天氣/nerf 能力
下下用精冠去做標準已經無咩意義
一直追求高火力不如追求多功用
所以隻小刺蛋其實我都覺得唔差
好耐冇見過呢個post有熱烈討論
好事黎
大家都係學術討論
諗緊餵唔餵埋蛋糕俾lg pikachu
輔+速幾抵玩
係㗎。唔好畀小刺蛋field標籤呃咗,當佢sup+tech咁玩就發掘到佢百搭助攻嘅樂趣,另外就咁當放鬆玩下不停出有輔助效果嘅揮指果個抽獎心態其實幾好玩

覆咗咁多其實想OFF巴打放低啲包袱開放啲睇小刺蛋,小刺蛋肯定唔係最top角色,但當中上輔助角咁玩佢真係唔失禮。
但個post半死狀態
個討論依家有少少歪咗
我講緊實用價值低
唔係話佢完全冇價值
dena咁耐以嚟出嘅所有新角都一定有啲gimmick,但冇理由所有角色都要抽晒㗎嘛

呢隻角色係做到一啲功能
重要嘅係有冇一啲事淨係佢先做到
你講到佢萬用百搭似sup
如果佢真係field+sup 係好值得抽
呢點我解包嗰陣都有講過
但出嚟係field+tech就差好遠
所以我早排先on99咁要餵蛋糕畀磁怪

講返實戰
rally需要嘅係好似雷鳥/melo/lg伊貝/deoxys 咁
呢啲可以連續打幾場同打到area10嘅真field sup
但小刺蛋係冇辦法勝任
1缺防buff 2缺hp回復 3mp有限

再其他mode逐個睇
stadium上面講過
gen4地區高難度關太多強角,又有神坦路卡
連戰mode 以量取勝,隻隻新怪都要抽
score佢又唔好彩,水妖合拼,就算chur rank對佢嘅需求都唔高

暫時主要模式都未有一個情境係佢吃香啲
你覺得佢好玩自然係冇問題
但實用程度就真係差咁啲
再copy返上面
dena咁耐以嚟出嘅所有新角都一定有位好玩,但冇理由所有角色都要抽晒㗎嘛
多數要輪換
好多時要預先諗定幾關後要唔要用返同一/二隻角而keep入隊
諗吓10關啲人點分配都係個樂趣嚟
我本身都想
但睇完個比例sprint+sup出現率係最低
有啲猶豫 最後都冇餵到
一般無lucky 無拎過抽池蛋糕應該可以8000
唔知點搞旺嗰場
隻驚少咗人玩
d活動又悶
咁餵住火雞先
巴打,我見你形容小刺蛋係若唔係沙龍日抽都慳返、唔值得抽、副坦注定無用,講到小刺蛋一文不值咁,所以想講下我用後感姐。我上面都講咗,佢絕對唔係最top必抽,我亦唔係黃金戰士隻隻抽,我只係話佢係幾好玩嘅中上輔助角,鍾意玩妨擾操控嘅可以諗下,始終FB 同reddit 上嘅玩家都預告下月有兩至三隻猛料嘢,大家下個月最好都儲定咁上下石。

跟住答返巴打啲分析,逐樣嚟,champion stadium如好似你玩到咁刁鑽自加1000上限打,我都懷疑小刺蛋頂唔頂得順。但照平時上限3000咁打,我試過妖場小刺蛋+瑪機就算搭多隻免費霜奶仙都過到,所以用小刺蛋幫手攞每週15000大獎係無問題。至於4000分係異常hardcore 打法我就唔評論啦。

high score 場,有啲關係越出得多招+降得對方能力越多越高分,呢點就係小刺蛋1招最有用嘅時候,佢好易就磨到對面雙攻-6加雙防同命中大減,磨到對面拍技都無咩料到。

Rally場,小刺蛋唯人幫唔到手就係補血。MP問題,我就算抽走鬥陣同加單體雙攻+爆擊唔講(去到最後7-10時用一兩次無所謂啦),降4項能力嘅1招同有輔助效果嘅揮指其實都係無限用,MP其實無大問題。最後加防,又係抽走鬥陣唔講,小刺蛋好易就磨到對手減4-6攻、減1-3命中,其實係間接加自己防,無限揮指又有機會開到傷害護盾,唔能夠話佢無幫手防喎。

關關其實佢都上到場,只係我唔能夠講佢係最好人選,但佢絕對係有價值嘅隊員。都係果句,希望巴打放低包袱開放啲睇小刺蛋。
我長話短說
既然你都下咗結論唔係最top/最好人選
咁大部份人真係可以留石

當然唔係最top都有可能值得抽
咁就關乎佢個配置嘅獨特性
就返去上面我講咁 有啲乜嘢事係得佢先做到

btw
降攻實際效果其實係好低
你可以用計算器入晒敵方啲被動試吓計
或者睇reddit damage formula個doc
我2周年嗰期都寫過篇文講解
直接嚟結論就係
降對面-6攻同我方升+2防
效果相若再差少少
磨到拍技無料到應該係錯覺嚟
sprint蛋糕超搶手,有好多隻都值得餵,再加上而家sprint角色唔多,但我都餵左俾火雞

之前仲餵左俾melo,路卡,阿哥
下隻可能會餵阿銀,再之後先到比卡超
而家派咁少石 同時考慮入手難度同強度
無課一定係留大師架啦
小課唔急咪等自選
睇返上次兩隻let's go 轉個頭就入自選
至於打rank呀,精冠打3000分以上呀 接力0道具搏埋全加成嗰啲高手根本唔需要人幫自己分析抽唔抽

不過支持深度討論
作為一個fit 到落物或特攻隊嘅支援角,對我嚟講已經幾特別。

自己玩rally / champion stadium,無加防,淨係小刺蛋減對方6攻同開到揮指護壁,對方開完拍技自己仲有大半條血剩,唔知啦當係我錯覺啦
其實係咪唔多pkm master玩家知道連登有呢個壇?
pkm master作為pkm第二高收入電話遊戲,隻game其實仲幾有活力,加上reddit,YouTube 同FB都仲有好多人討論隻game ,係唔知點解呢度靜啲
支持下隻game其實課下candy coin 同晶石果兩個月包都ok嘅,除返開一日少過10蚊,當係報答developer 帶畀我哋樂趣
最高係pokemon go?
請問一下而家買個多石號入坑岩唔岩時機?
Discord就有開 不過冇乜人討論
同埋有諗過開tg既 但好似冇乜反應
可以 但最好係4月8號下午2點前買
因為有2個大師池就完
買完抽色違老斑同晶光花 各一先
巴打要注意多石號係An機限定 d石只可以係An機用
轉番iOS d石會「唔見咗」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞