點解咁耐無cs (Charles Schwab) 既post

453 回覆
5 Like 14 Dislike
見到但會有bug
過幾日張債會自己爆升100倍
以我估計

nonresident alien tax (NRA) 應該唔係美國人要俾

withholding tax 係你過左好似4年未update w-8ben form 你填左啲stock 佢會扣住稅先 驚你變左美國人
你填返declare 自己唔係美國人會退返啲錢

利申個人經驗
我全部係IB買條t-bill, ACATS轉條t-bill當入錢。。
多謝巴打
咁係要每年做一次?
W-8BEN每三年必須重新遞交。 如果您擁有或已經申請了美國稅號(ITIN或EIN)並在您的W-8BEN表格上提供該號碼,您仍然需重新遞交。

完成W-8BEN表格的要求

證明外國人身份的W-8BEN表格必須由第一證券幫助客戶註冊。該表格每三年必須更新一次。如果W-8BEN表格失效,您會因為無法確定是非美國人士資格而需要受預扣30%的美國稅費(利息和股息),以及您的每一筆股票銷售的總金額將需扣繳24%的稅款。另外您居住國家的條約稅率將不再適用。

from first trade website
其實都好奇怪
明明本身網上張w8ben已經係外國人
又要專登填多次一樣既野?
咁你3年可以入左藉掛

如果你係美國佬佢收少好多稅
我本身由TD轉過黎佢應該知道係外國人account
TD轉黎個啲係咪而家先開始計3年,我驚我會唔記得
到時咪知
我係message center send咗張form比佢
佢係咪會自動幫我退?
想請問巴打出金流程同埋手續費幾多錢?

ps我5月果時TD 轉過黎,之前未試過出金
USD15

網頁版,move money>wire transfer

利申都係TD轉過嚟,平咗又簡單咗
有冇ching知點解成日charles schwab盤前成交唔到?用ib無呢個問題.
問過佢話係
不過我仲未收返啲錢
謝巴打
佢有冇係個msg center覆你
個時間唔同? ib好似早啲 同埋你張單有冇set盤前盤後時間
set左,我估係時間唔同,頭先1900成交左
同堆cs既隔夜交易大股都好難成交
我上chat問的
我岩岩都chat問左
佢話預5-10 business days
到時再update
剛剛交易冇再扣稅
CS盤前只有香港時間1900-2125 eligible for execution

我理解佢其他時間你可以place order但執行唔到

Pre-market trading session

Orders can be placed between 8:05 p.m. (previous trading day) and 9:25 a.m. ET and will be eligible for execution between 7:00 a.m. and 9:25 a.m. ET.

https://www.schwab.com/stocks/extended-hours-trading
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞