做咗廿年清潔,今次終於遇上曱甴屋(有圖)

499 回覆
1401 Like 28 Dislike
先講返單位歷史,根據業主所講租客係一位獨居長者(前公務員精神有問題)
而我接呢單清潔時,業主已經比我睇過單位內圖片,當時以為只係比較污糟同比較多曱甴(當時亦未知道租客嘅情況)

到我進入到單位聞一聞陣味
(呢種獨特氣味,之前係某單位做清潔時同某連鎖垃圾餐廳食飯時聞過 印象深刻係一種好撚霉嗡嘅曱甴味)
(我心諗:今次仆街了)

但自己又應承咗人做,唯有焗住頭皮頂硬上
當我係入面做緊清潔時有幾次比曱甴爬上身,抹櫃桶時見到啲曱甴卵堆積如山,所有牆身都有曱甴屎 成個環境都發出臭味
隔籬鄰舍時不時喺單位門口望入嚟,好似參觀動物園咁望住隻猩猩做清潔,見佢地咁好奇之下就同佢地嗲幾句,
聽佢地口中講(前租客)每次開門都會傳出噁臭、大量曱甴爬晒出走廊,而佢地望入單位亦見到好多垃圾 成座垃圾山咁

當刻我聽完腳都痹尻埋
(幸好到單位前 業主已經搵人清走咗座垃圾山)

第一日
我清好咗兩間房同一個廁所
所有曱甴屍體我都掃走哂

做到晚上,咁我就噴埋滅蟲焗尻佢一晚
留返聽日繼續清潔,
點知返到屋企時發現隻腳比蝨咬到一點點,即刻沖涼、用熱水洗衫

第二日
入單位前(心諗咁撚凍應該無乜曱甴出嚟掛),點知開門後比畫面震懾住
https://streamable.com/mie2o8

啲曱甴仲多過琴日幾倍,數量仲多過我平日碗飯嘅米量
然後我諗咗一陣就打比業主:「唔好意思我做唔到了」,佢都好明白
最後錢都無收佢,我就走咗了

(可能係我見識少,做滅蟲應該會見得比較多,但暫時係我遇過最嚴重嘅住宅單位,呢種程度我只有試過係餐廳遇見過)

提醒各位業主租客
租前後請留意清楚單位環境
(由其是入到單位聞到霉嗡味,打開廚房櫃望下門鉸低條櫃邊有無黑色一點點)
未入伙前打開假天花打開所有櫃門
關門窗炸佢幾次
炸完係咪會去哂隔離屋
其實都滅得7788
尼啲就多圖

我禁都唔敢禁
係咪全部都小強頂唔順出嚟
呢啲就有片
落多幾次滅蟲藥會唔會清得哂
過兩日又返黎
會唔會比你炸左去隔離屋
其實都死晒 掃走佢咪ok?
驚虱多過小強 虱真係可以帶返屋企
佢根本要連木地板都掛埋先有得搞

果幾個櫃仲留黎做乜
呢D屋要拆晒所有入牆櫃,係木都要拆
變清水樓先至有機會清到曱甴
不過仲有好多鬼祟位可以收埋好多卵
唔好彩買咗呢D單位真係永無寧日
間屋已經冇雜物
第二日嗰啲大大隻喺邊度走出嚟
點解清潔完唔落傢俬舖行下
登乾淨個身先返屋企
應該揾滅虫公司殺曬,先搵清潔公司清走,不過好似都死得七七八八
個地板係磚嚟
個業主話單位係裝修咗無幾耐
其實木門木框都比水浸到霉爛哂
我扯開少少木框 啲曱甴就湧出嚟
樓主respect 真勇士
岩呀 我打比佢果陣 都係咁同佢講
之後佢搵滅蟲做 滅蟲話要做兩次
之後佢問我滅蟲後可唔可以搵返我上嚟清潔
我都唔敢做了
甲由幾時可以絕種?
點住人
呢啲情況根本所有木器都唔留得
臨走我已經噴咗滅蟲藥
我全身都有殺蟲水
我諗無帶到返屋企
滅虫都話要做兩次,你清潔佢應該都要計一口價嗰D啦,唔係逐日逐工計,大佬,佢間先係正宗來來曱甴屋,佢可能都揾唔到人搞
要全爆
原來清潔=/=滅蟲公司
我以為一體式
樓主係個D執衫個D清潔?
諗起喺親戚屋企嘅電飯煲有陣怪味,係咪就係霉嗡嘅曱甴味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞