倪匡邊本最好睇

500 回覆
45 Like 1 Dislike
因為佢搵完個女之後嗰啲真係悶
邊到有得睇返倪匡代筆寫既天龍8部同絕代雙驕
咁我又真係因為前期作品多啲冒險而覺得好睇啲,易記啲內容。後期太多淨係坐喺度等人報告咁
衛斯理好多時有外星人
但最後討論既其實係實係人
我係講緊筆友果本
我既意思係個書名果樣野本身都好多後生完全唔知
睇返我對上再對上既回應
而家仲邊有可能有筆友, 連寄信都無咩啦
除左網上賣野之外, 真係寄信得小學常識堂定中文堂果D給自己的信
話說我都唔知筆友係點運作, 無上網既年代點知對方地址?

就等於而家D小朋友睇午夜凶靈都唔會覺得恐怖
因為根本唔知咩係錄影帶

本身個題材係想生活化引起共嗚
當果樣引起共嗚既元素都無人再用既時候
自然觀賞性大減

就連基地個世界觀講到銀河咁遠咁離地
都有一兩個位會因為現實既科技日新月異而令人出戲
《天書》的設想,可以說是大數據;鏡子宇宙,是平行宇宙的一種。當時沒有這些名詞,但故事已有這些元素,實在太利害。
應是指《奇緣》,主要是愛情故事,很深情,很悲慘,十分好看。
+1
同埋以前多啲實際周圍去嘅情節

有紅綾同小寶個幾本,成日都係人地經歷,自己唔信唔去,小寶去,最後自己去左啲,個故一段段咁⋯

最記得有一本尾係成班人好似坐晒係衞老個廳圍爐推論發生咩事個類

又佢個女,又小寶,又戈壁沙漠,又白素⋯
個時會去圖書館借書既就只有金庸同衛斯理
原振俠?
狂潮
記得中一用老貓做閲讀報告
好似係財神寶庫?
去解密碼開保險箱
當年最記得係"人類的起源"都有好幾個版本, 一係就係頭髮中ABCD實驗室製造了人類肉身但"有罪"而流放去地球, 另一個就外星人炸了地球改變地形而令人進化, 之後又有個蛹入面原來收藏了唔同生物的DNA, 可惜最高等的生物因為地球欠缺某元素生長唔到, 令人成了最高級的生物. 可能當時仲係o靚仔一名所以無特別去分析, 都係大o左先至睇網上的解說
木炭
不過佢知係木炭黎,不過唔明點解咁貴?
無記錯好似純粹係衛斯理八卦見到報紙個廣告走去扮買家而展開o左成個故事....不過唔記得o左燒o左舊炭之後個"鬼魂"走唔走到?
如果無記錯應該係無人知道(無交代)
白素情色系列都好正
白素同人甜故
只有幾篇短篇好睇
黃蓉甜故都係一樣麻麻
多數都係套個人名上去就算
原振俠黎講
《寶狐》都好感人
[url][/url]
唔該師兄 !!!
讀緊書時由背叛開始睇到在數難逃同睇咗十幾本早期
依家由頭睇啱啱睇完遊戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞