倪匡邊本最好睇

500 回覆
45 Like 1 Dislike
人生都係好悶,無論生活成點,人都係要死!
仲記得細個睇完大廈會發惡夢
頭髮
正嘢
我個時見少人推介呢2本,之後睇晒覺得比預想嘅正
但睇咁多頁紙,咁長途跋涉
又間諜又國防,睇左咁多字
搞咁大龍鳳最後原來只係同chatgpt差唔多既野
無錯當年諗到係勁既,但作為現代既觀眾真係觀賞性大減
玩具要睇埋圈套,有關

上網睇話可以睇埋一半一半,呢本真係未睇
我記得有一本個結局係衛斯理被困喺雪地地底嘅睡眠倉,白素隔左好耐(好似有好幾年?)先搵到佢,仲描寫到衛斯理醒返見到白素頭髮都白埋,但衛斯理就雪到凍齡 我嗰陣睇完心諗咁樣一下寫到白素老咁多年得唔得㗎?

有無巴打知道係邊本?
但我覺得同金田一講名言差唔多
接受咗其實還好

同埋我鍾意衛斯理個性格多過原振俠同羅開
雖然衛斯理又煩又串又自視好高
精怪,鬼界,魔女,巫艷,愛神,尋找愛神,大犯罪者,迷失樂園,假太陽
魔女同巫豔佢出場都係好小 ,愛神同尋找愛神係一個故事最好睇曬
D國安都唔敢搞班紅衛兵
梗係出啦藍血人被王晶揀嚟強姦過喎
呢本係咪穿咗好多層宇宙咁岩撞正返佢年份個個劇情?
開頭嗰段打打殺殺描寫令人置身現場
慢慢享受
果期興呢種人設
最近睇基地The Foundation前傳
原來寫到Hari Seldon好打得
我心諗有必要咩
個人最鐘意尋夢
有冇人鐘意睇 屍變 極刑?
係咪仲有落床褥
我細個成日諗如果呢段拍成劇/電影會點,好想睇佢拆嘢同飛落去
個人覺得沉船好一般
好似冇乜結局咁
應該係頭髮
通常我會飛書睇吓有咩人物
有小寶同紅綾會放低先

仲有陳長青可以睇咗先
如果成本連白素都無,都可以揀先

白素係後期成日用嚟亞時間
屍變好短者睇完無印象
前排重溫撈家版衛斯理見有屍變先大致記得佢講咩

極刑真係童年陰影,細個唔知咩叫凌遲
睇到記成世⋯⋯⋯⋯⋯
大厦第一次睇好心寒 覺得入左𨋢出唔到黎但feel到係咁升唔係困𨋢好恐怖
上面嘅巴打講得好啱
一來 而家睇返 未必有以前啲人睇咁新鮮
二來 有時吹到太大
諗唔到 就是但搵個外星人/開放式結局完咗佢

同埋開頭啲故事有啲連貫性
會帶到落下一本 或者某啲故事嘅經驗會影響到佢之後嘅想法

後尾世界開得太大 會自相矛盾
唯有當佢係Marvel嗰啲唔同線性嘅世界觀
記得以前睇規律,依家成個故都唔記得
剩記得每日規律地生命,令人想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞