倪匡邊本最好睇

500 回覆
45 Like 1 Dislike
Google 龍騰世紀書庫
好似影子定木炭
我知呀,所以我話好睇,但以現今科技就變得好普通
條友完全倒果為因,啲人都不斷正評😂
正喎
係咪「奇玉」?
倪匡說三道四系列囉
係將佢以前喺報紙寫嘅文輯錄咁解
佢太多產而其中又真係有唔少外星人故仔,但其中都有啲係幾有諗頭故事幾特別嘅。同埋老實講與其話佢係科幻小說家不如話係奇幻/冒險小說家,係倪老個時代背景所限。
我印象都好模糊不過聽你講貪婪同綠寶石兩個關鍵似係仙境
上面有巴打講血統 定圈套
套劇有冇講受過嚴格中國武術訓練
木炭 影子
會唔會係你睇得唔夠透徹?
再宏觀啲嚟睇,大部份嘅中心思想就係

難為正邪定分界 情義兩難全

金庸當然就係大師級,這點無庸置疑
就係因為佢功力深厚,隨手拈來,就已經妙筆生花
世人用放大鏡嚟睇,話邊個段落係隱喻某段歷史、當時政局,邊個段落係十幾廿年前鋪落嘅伏線,邊個段落係彩蛋 ...
事實上,有啲可能係,但唔係嘅更多
對佢嚟講,可能只係 the curtains are blue
佢自己都承認,啲小說本身係連載故事,創作時段橫跨好長時間,難免會有穿崩嘅地方
有啲人甚至玩到逐粒字嚟研究,創立金學,要將金庸小說提升到與四大名著並列,佢自己都謙虛地話太抬舉了
優秀嘅文學作品有好多,適合改篇做劇集、電影、遊戲嘅亦有好多
揀中金庸嘅作品,係咪因為佢嘅作品最最最優秀?定係當中穿插著佢自己籌劃嘅包裝、宣傳策略?
金庸小說我鍾意睇,亦好尊敬金庸先生
但係睇小說還睇小說,唔駛將啲作品過度神化,我諗這個亦是佢老人家嘅意願
佢在生嘅時候,你哋成日搞金庸 Universe,逼佢答邊個武功最強?最想娶邊個做老婆?
佢都好難做,點答都有 fans 唔鍾意
這些話題,大家茶餘飯後傾下,真係無傷大雅,但係有啲人拗到起晒鋼,反晒面,甚至打大交,就真係好無謂
金庸都唔想楊過嘅 fans 與令狐沖嘅 fans 反面㗎嘛
黃娟 瑪仙/海棠是但一個都好
圈套
咪有人反駁左你 你有回應過?
呢兩個角色搵得好,仲有白老大同奇偉都選角選得好
連燈仔:
韋小寶係武林高手一憑著絕世武功,縱橫江湖,儆惡懲奸
東方不敗係好人
9唔搭8,無啦啦宏觀睇,依家我係根據你講o既野反駁,然後你就拉到十萬尺高空去討論。
好勁呀
有啲太悶真係睇唔落手成日睇到半途棄咗,之後唔記得自己睇晒未
尋夢係少有尾靚
我睇到尾都有d 嘩
樓主無睇劇?
呢套睇得過佢揀晒最易改篇嘅故仔,即係大部份都無乜外星人個啲

唔想睇外星人嘅讀者可以跟tvb個書list 睇

羅嘉良用打架證明咗自己好好打,無講名台詞
穿越嚟講
我覺得結局收得最靚係尋秦記
有啲嘢好似改變咗,但其實本身命中注定會改變,即係根本上無改變過
拉埋焚書坑儒嚟做橋段,你又唔會覺得太牽強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞