[公路單車] 2024 春季比賽討論區

420 回覆
1 Like 1 Dislike
有撚樣頭TT咪又係輸
其實起身抽車嘅話會唔會增加阻力
Bernal 呢幾日狀態都幾好
睇黎終於走去陰霾
Visma上年橫掃opening weekend
今年就贏雙海+Paris Nice
真係好撚勁
你地除佐睇,會唔會踩?
工作忙加上今年冇咗GCN,上星期兩個多日賽都只係有follow但冇點睇live,但都有幾點留意到

1. Kooij表現愈嚟愈好,Jumbo如果繼續唔帶佢踩環法,好大機會轉隊

2. Jumbo嘅統治力,兩邊嘅多日賽都同時贏哂,新加盟嘅 Jorgenson甚至係Paris-Nice已經贏哂一大堆GC大佬包括Remco Roglic,佢都有話轉隊Jumbo後訓練同能力各方面水平都大幅提升

3. Vingegaard 身形好似愈嚟愈壯,係雙海賽繼續表現絕對嘅統治力,Pogacar今年踩埋環意先再攻環法,咁環法睇嚟Vingegaard會秤高少少,不過Pogacar目標可能都放係贏哂3大賽5大monument,做到嘅話成就更大
Jorgenson真係進步好大,上年啲one week成績唔係特別亮眼,原本以為今年只係爭下top10/top5,估唔到直接贏埋,究竟係Movistar太廢定係Visma真係咁勁
明明都175cm高
我覺得今次Jorgenson贏到係Remco同Roglic互相盯防stage 6冇跟佢出去多過佢真係咁勁當然佢尾兩站上山跟到Remco係有進步嘅
佢interview提過2隊資源差好多
以前ms 要獨練
去左vs 多好多高山團練

本多終勝
星期六已經係淨係睇last 7km嘅msr
WVA竟然唔去MSR
聽日MSR先估Pogi一票
https://www.cyclingnews.com/news/never-again-in-my-life-documentary-reveals-how-sepp-kuss-suffered-during-vuelta-rivalry/

Jumbo 上年恩仇錄
結果真係同好多人咁諗
Joans 想放但Roglic唔肯
贏到嘅今年已經合格,希望佢今年搞得掂下年去Paris Roubaix
因為Jonas想贏,應該真係無人阻到
咁Roglic車品好似麻麻,贏過3次環西都唔放一次陪自己上刀山嘅最強副手,反而Vingegaard未贏過環西都肯讓比Kuss

都未計,如果上年3個真係私片嘅話,贏嘅都係Vinegaard唔係Roglic啦

今晚五大賽第一場!MSR 倒數仲有86 km
50 km left
UAE係主車群前面愈帶愈快,Pogacar身邊仲有5個副手

10位突圍車手領先優勢縮短到兩分鐘內
Pogi Cipressa 進攻?
我唔係好信後面仲有咁長 佢又好難篩選到細group上Cipressa
未必,佢攻出去上兔仔班車
但Cipressa走唔甩 Pogi等到後面都係好難贏
Uae 全軍出動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞