小巴牌價跌九成銀行追車貸 業界:有車主10車全交銀行「清零」

171 回覆
181 Like 4 Dislike
還淨一百幾十萬, 還買過一個新既先70萬, 你會唔會還
係因為斷供先call loan, 定係有供都比人call先
之前九巴都仲同恆生收小巴牌黎搞村巴線形式的綠Van 同紅Van
近半年直頭唔收
就係班人剩還息果期都唔撚供
人哋咪 call loan
呢D係咪叫做一鋪清袋
荃觀小巴有路線圖啲,不過可以巴士站落
因為狗巴投返來啲小巴唔知點解特別廢

例如佢投左北區506 507, 507 都仲還好
506 次次見到都係吉車遊街
紅van 淨係行到指定區域
比你做私家車都冇咩用途

連快速公路都上唔到
因為政府唔批村巴新路線
先有依堆小巴線出嚟

依家九巴有八十部小巴
幾時班連登仔會擔心埋九巴被人 call loan 😂
後面擺張床當露營車用都幾好玩
有錢的話
我睇到由治…….
停車錢會交番畀車主找
Year of the loong
銀行做野係咁死板,銀主盤拍賣低市價兩三成佢地都係照做,係條大數黎講只係零頭唧。
Mortgage loan 唔係margin會斬倉個種
車主keep住供 tu無問題 係唔會call loan
依家車主斷供銀行先call loan 變賣抵押品

其實標題有少少誤導

應該叫小巴車主斷供 銀行追車貸先岩
506得早繁有學生客
朝早坐得滿

其他時間無人想等

疏車 d人一係行
一係俾十幾蚊搭277x 279x
咁係因為你悲劇ja
公司破產可能比幾萬搞掂,但10架車繼續供就唔止幾萬

冇論仲有幾多未供,點都係老破比較著數
香港炒賣經濟根本係傳炸彈冇人接下手食炒價根本等死
斷供當然變銀主車 (道理同銀主盤一樣 拍賣物業 賣到既錢先還銀行 唔夠就追供樓果個/告佢老破)

至於KEEP 住供到 負資產唔CALL LOAN...銀行其實有權CALL但唔執行(商業決定) 唔代表條款細則唔會CALL LOAN

而家跌9成 銀行本來可能跌4-5成可以開始CALL LOAN 但佢冇咁做
而家要WRITE OFF 就on lun 799
有時借條數太大
但抵押品太唔值錢都會 call

依家被人 call 個班係有幾部小巴
講緊座底差人成千個果班人
有電子交易咪要交稅
收現金你鬼知我賺幾多
老虎蟹都唔裝
潮聯揸車去圍銀行未
乜L嘢事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞