畫質黎講,而家影相最好既手機,等於10年前邊部數碼相機

176 回覆
8 Like 46 Dislike
佢個ai景深只係整濛後面,勁廢真係
呢個真,有時上fb 睇到有人post自己買左新電話,根住post眼影風景既縮圖就話好靚
我想講,其實影風景,咩手機都唔會影得差
重點係放大之後既細節

手機原生相機,包括Sony xperia個原生算法都好差,d相一放大就炒晒車
而家要靠gcam先救到變返正常d
放大後既畫質同細節,真係似
Cmos大細已定
手機點都做唔到
又係用把口齋talk,叫佢貼相就鳩縮

老實講,依家電話我覺得都幾勁。
影下靜態嘢夠光其實都可以好detail,當然冇得同相機比,但依家ai denoise, upscale都好勁。起碼你最常帶出街又最就手都係電話。輕輕鬆鬆去旅行入下主題公園好過孭嚿鐵好多。

Samsung S21 64mp影
大方向有突破,之後只係程度問題
由一開始出到而家都越嚟越自然,慢慢就會追到
圖?
你呢張算幾好,其實都幾夠清
唔係SIDE BY SIDE冇乜意思
所以睇下有冇巴打對比到
攝影一切都係講光影同構圖
光源充足的情況下,鏡頭係關鍵
光源不足下Sensor Size係關鍵

個人認為都係睇餸食飯
手機畫質日常記錄同send messages 完全夠做
自己用Pixel 6

開工睇Budget 拎咩機
自己平時好少用相機
pixel影出嚟其實幾靚
我見我同事用iphone 14 pro max tele影出嚟嘅其實都已經好過以前好多
笑左
明明師兄好認真咁答緊問題
點知俾人半路殺出
手機黎講係
1寸sensor手機handle唔到 bananagate 有一圈會濛咗
手機都可以影manual
個月亮假架 三星自動p月亮上去任何一粒細圓光點上扮影到
https://youtube.com/shorts/65Dz88eIMkc
20年前D 2,3百萬像素DC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞