畫質黎講,而家影相最好既手機,等於10年前邊部數碼相機

176 回覆
8 Like 46 Dislike
差唔多價位同拍攝距離黎講,咁手機真係完全冇得同相機鬥
係. 但咁點先?
相嘅目的係咩先
用黎做科學研究咪要清 咪要銳利
但9成9人影相就係要記錄值得記錄嘅moment
我想記錄我收到花幾浪漫 去海灘幾陽光海灘
我手機一個制就搞店
用相機我set得機換得鏡都冇左果個moment
幾銳利都冇用

事實上大把人直出張相唔執情況下
連果刻個moment個感覺都冇
你唔係求聞相㗎咩
係呀,我要好似貓/狗咁強既聞野能力
係咁放大d相睇細節
哩個世界嘅經典moment相都係用相機影
仲要菲林

電話相有咩moment影出嚟見到人
而家求其一部都屌打10年前嘅數碼相機
點止平手,佢景深已經自然過手機好多啦,仲要對焦中撚晒,iphone 有時都對漏
呀係
個景深好過而家手機d濕鳩1x主鏡,景深淺到仆街,冇可能影到呢張相咁,上下都全清
經典係因為果時冇手機
唔關佢係菲林事更加可以推翻咩相機銳利啲果啲結論
更加證明相係要記錄感覺多過實際畫質
部十年前單反屌打iphone15pro max

apple野真係勁垃圾
相機景深係實實在在嘅光學效果
電話人像影出嚟嘅所謂景深係ai執出嚟嘅模糊背景
iPhone15Pro都不過如此
你而家個個都有電話
個個都可以隨手影低你所謂嘅moment
咁世界上有邊張電話相係經典moment
電話影埋啲垃圾
咁大聲
其實個大阪城都好多details
不過舊機有舊機好 以前啲相有feel好多 歲月痕跡
而家嗰啲全部太靚無瑕
因為而家手機computational photography 愈搞愈衰
auto hdr 搞到啲色錯晒
啲用家又垃圾 盲測揀撚晒啲最爆色嘅相
搞到間間廠影相都較到啲色爆晒
手機賣點唔係硬件(鏡頭/感光元件),而係相片後製技術,自動幫你執相執到睇落好靚
你只係不斷講係相機影
但完全冇講你所謂嘅經典技術上 科學上點解手機做唔到
我就係話你果啲嘅經典同上面講相機技術優勢有咩關係

打個比喻就係你話啲名畫要用舊時啲筆同顏料先可以畫到名畫
完全無視佢係名畫嘅原因係個畫家同畫中表達嘅野
一味咬住係用舊時嘅筆畫先出名

你所謂嘅經典邊張係因為相機同鏡頭影到好銳利好清而出名?
冇囉因為影相根本唔係講緊呢樣野

利申:我以前都係玩單反
後來發現個大相機同支鏡反而令我少左機會影到好嘅相
而我啲相又唔係用黎賣 大大張印出黎
你只係表達緊你能力不足
你呢D反駁唔到 講兩句拍拍罹友走人嘅連登仔見唔少
做到靚景深係物理條件,手機個相機空間/parts咁細
依樣野手機點做都唔會好過DC仔喎
digital後製更加唔會好過自然做出黎既野
你一直係度講緊你自己有幾廢
我表示對你嘅廢好認同
冇嘢要駁
你嘅能力控制唔到相機吖嘛 用相機影唔到相
明白嘅
你慢慢 我大約都知你係咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞