畫質黎講,而家影相最好既手機,等於10年前邊部數碼相機

176 回覆
8 Like 46 Dislike
過多20年應該都贏唔到今日嘅x2d/gfx100ii/P1 IQ4
日光下都爭好遠啦,頂盡追到a6000, 兩張相喺28寸mon拍埋一齊睇就睇到好大分別。
電話影嘅色明顯冇咁自然,冇apsc咁多details, 啲畫質過份生硬。
日光都差好遠
明顯好唔sharp特別放大
不過近一兩年啲1吋機又有raw影就真係追貼唔少
唔計特殊用途例如打雀、曬海報、天文攝影,一般用途自從有虛擬景深,手機日拍就追貼大機,係一個里程碑。
夜拍方面只要攪得掂低光動態就可以殺埋大機9成優勢,但呢樣似遙不可及,曾經htc玩過ultra pixel叫做見過一絲曙光,但十年後今日間間廠都依然重度依ois 拎低光靜態打J就知有排都未追到
真係好撚難定義畫質係乜,
如果純粹像素同可用ISO,一定係宜家,

但正如點解咁多人追Sigma foveon嗰代啲相機,
因為畫質唔只咁少嘢,
甚至係睇感覺
手機同H5D比?比咩呀?便携性呀?
追唔到
手機影既一放大就炒晒
無細節
Canon同Nikon都轉曬做無反啦
手機個底咁細又冇得轉鏡頭除左方便真係冇得比。

簡單講你結婚想搵人影相,你搵邊個
一個人揸住垃圾十年前單反,另一個人用iphone pro max
唔好玩, side by side 你一 check iPhone 15 pro max iso at 640,個 quality 其實好狗血垃圾

10年前 Canon 100 apac 已經遠遠遠遠屌打iPhone
10年前相機都唔識影油畫
ai 景深其實好廢 好假
無對比無傷害
電話啲一放大嚟睇就
我個比較係純睇 畫質,聞相細節
手機同你張張都推到光晒,藝術感真係弱d
而家手機原生算法影相,一影到膠袋/膠紙/半透明/透明/反光位,就大多數都勁撚唔自然
除左用gcam較高contrast2參數
其實好難比,手機明顯向AI執相發展(即係software),相機就向hardware 發展,無得比wo
要比suppose 係手機vs photoshop
好mean,但係事實黎

而家好多新手機既算法係毀緊張相
油畫化令到你影完果下覺得縮圖
但第時要拎返出黎睇,係直頭冇晒d感覺
樓主有冇啲大作貼上嚟俾大家聞下?
真係, 但我覺得手機既方便會容易留下歷史價值 不過歷史價值影唔影響藝術層次就有待商榷
fuji x-10咁上下
好似見過類似嘅post
等睇你地作品
好多妹豬都唔理畫質,喜愛搵d 舊相機影相
佢地用咩舊相機型號多
似啦,岩岩睇過d sample相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞