畫質黎講,而家影相最好既手機,等於10年前邊部數碼相機

176 回覆
8 Like 46 Dislike
有冇人有比較過
你都幾黐線,要先假設有人試晒今日市面所有電話,再比較10年前佢自己玩過晒嘅所有相機
不如講下e 十年數碼相機進步左d 乜
都係討論下
睇下大約等於咩級數
最大變化應該係追焦能力,大iso 可用到都提高左好多
其實都唔洗理呢10年數碼相機有冇進步

因為我想直接用10年前既數碼相機比較,睇下今日影到聞相能力最高既相既手機,個細節程度比得上10年前大約邊部數碼相機
可能同以前傻瓜機咁上下,係近年先追到apsc格式相機。
日光下都應該追到好貼 但弱光下應該m43 都不如
而家手機影出黎既細節(聞相)真係追到apsc?

手機除非係陽光充足下開200mp影黎先好似叫唔會比apsc屌打係咪
唔知點解要同10年前比
不過大概等於 10年前既 Hasselblad h5d-50c
係,無錯
不過我想打1吋相機,唔係apsc
其實有限錢

你去買部二手80d 又好d750又好 a72又好
配支kit再比較吓Samsung s14u

應該睇到分別
S24u
比較過

iPhone 15 Pro Max 仲未贏到出名最廢嘅 EOS-M 無反細機
又岩,畫質細節真係打唔贏我諗出多4代手機先接近
都好難,你就咁影風景或者難分

但張相牽涉到前景尤其人+景你就睇到底大嘅相機嘅優勢
咁日頭大陽底下夠光200mp真係細節好過apsc 20mp, 多咁多像數,就算放大100%比手機演算法銳化過度,overall睇觀感都係好d
放心,我從來都係聞相去判斷
影風景最難睇到分別 ,除非放大黎聞
不過有一堆人影風景睇縮圖靚,就以為畫質係好
你計像素計Sensor 大小定計埋Optical Zoom 先,如果就咁盲測都有人覺得電話靚過而家最新嘅無反
xt30 第一代+1855mm鏡
仲有幾多代手機頂到?
我發覺個問題係出係 ISO 同顏色包和度,手機鏡頭仲未做到十年前個品質
你拎部第一代 α7 同 α7 iv 比較下就知
根本冇得直接比
首先100個人 100個都有影相
但九成人一係就post fb. 一係就係印R4相出黎
用途方面9成9人都係自己留念用
特別商業用/要追求完美嘅人幾多先
如果係留念 IG 基本商業用
根本張相唔需要追求光源有幾光實
依家D手機內置N咁多技術
物理上係唔及相機 問題係事實上佢禁個制就已經用得
舊時就算你識影相. 大把人都唔識執相 事實上咪又係平平無期
大師級 直出嘅相有幾多人識欣賞. 商業相都唔會唔P啦
依家影到令人覺得wa一聲嘅相嘅人
已經唔需要係攝影師
反而係要好彩搵到時機
以前唔係人人有相機係手..
先會令影靚相係攝影師專利
呢個係social media帶出黎既變化
但而家手機既原生相機, 好多都係處理到縮圖好睇, 但會令放大質感差左同冇咁清

即係銳化/油畫化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞