有冇醫生或者試用緊嘅癌症藥可以救下佢,唔想佢死。

112 回覆
323 Like 18 Dislike

【加油Gabriel】楊嘉驃:盡量會苦中作樂

28歲癌末患者楊嘉驃(Gabriel)早前因病情不穩,於是捐出80萬元予香港兒童癌病基金,冀支持同患癌症的小朋友,其善舉令全港市民大感痛心。日前他發文透露病情再度惡化,出現肝痛、反胃、持續發燒、體力變差等情況。惟他堅強表示會苦中作樂,「享受沒有不適的時候」。

Gabriel日前在社交平台發文更新病情,指一月底癌症病情惡化,開始感到各種不適。他表示腫瘤開始變大,每日都感到肝痛,暫時只可依靠藥物控制。同時早前已有輕微的反胃情況,開始時常出現,甚至出現作嘔,令胃口時好時壞;每日更會發燒一至兩次。

Gabriel續指因病情惡化關係,體力開始變差,每日除了到樓下散步,已經甚少外出。惟他並沒有放棄人生,坦言面對痛苦無法強迫「自己時常快樂」,只能盡力活好每一天,「盡量苦中作樂,在胃口較好時吃多一些,享受沒有不適的時候」。

積極面對人生的楊嘉驃早前透露,自己患上抑鬱後曾嘗試服藥輕生,其後幸好被及時發現。他亦坦言自己不是大家想像般堅強,更形容自己不是一個勇敢的「抗癌勇士」。但經過此事後,有感要珍惜人生,正在學習如何在「明天不一定更好」的情況下活好餘下的人生,「相比起一個永遠正面的人,也許這社會更需要一個接受軟弱但繼續前行的人。」

===================
想即時收到香港健康資訊?下載App就唔會錯過啦:https://bit.ly/3LzYwtc

#MedicalInspire #醫思維 #香港 #熱話 #抗癌 #楊嘉驃 #平安 #抗癌勇士 #抑鬱 #珍惜人生 #兒童癌病基金 #善舉 #癌症 #末期胃癌 #加油 #關注 #癌病兒童 #MI_RS

圖片來源:gabriely_hk@IG

https://www.facebook.com/share/p/2riFm1G5aXyDMnrx/?mibextid=WC7FNe
respect
對佢有印象,幫推
之前唔係有單新聞話有個腦癌細路用啲試緊緊新藥醫得返?有冇啲cancer嘅新藥可以試下?錢方面對香港人嚟講絕對唔係問題。
幫幫黃絲手足
佢自殺都死唔去
可能個天想去留多陣人間先走
重未死嘅咩?
佢女朋友係藥劑畢業讀緊醫科
要搵clinical trial/funding一早搵左
末期最多遲啲死 醫唔返
講加油就太無謂 希望佢可以少啲痛苦 訓到個安穩覺
未期只係差在拖多幾多個月先死
無咩可能可以醫到
有癌症真係寧願死左佢
一個不治之症
在生時要人照顧 受盡折磨痛楚
點解香港仲未有安樂死
閣下智商令人憂慮
D咁嘅問題要人答?
夠竟要等到幾時先醫到末期癌症
講到要佢嘗盡苦楚先死

唔知講咩好
感覺佢喺一個好人
希望佢喺餘下既時間活得開心d
喺最青春年少既年紀 本應開開心心 健健康康先係
點解要折磨佢
佢之前都已經試過自殺

你哋啲人成日就話唔想佢死想醫好佢為佢好係幾咁自私
就算真係有藥醫得好 個過程都好撚辛苦 都未計佢會唔會復發
死反而先係真正解脫
試下跟聖經學耶穌飲橄欖油。 應該最後方法。

利申: 唔係9 up, 最近1 個月日日用橄欖油制成嘅番梘沖涼, 手指上嘅尤同腳板底嘅雞眼竟然神奇地好返。
at this moment, 真係做咩都無咩所謂
有人想死但又唔敢
有人唔想死但偏偏要末期
除咗祝福希望佢身體健康都唔知可以講咩
可以喺生命中找到至愛 愛佢同佢愛嘅人 又學會珍惜真係難得⋯

如果我有癌症一定唔會醫
唔信西醫西藥治療電療化療
可能自然療法會生活得好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞