政府經常開支10年漲近倍 議員促停派綜援生果金「半糧」

302 回覆
112 Like 34 Dislike
支持
啲撐政權廢老值得擁有
減你哋生果金都唔減狗餉,仲可以好串咁講有“奧妙之處”
$2真係好撚野最鐘意搭長途線/過海線同區上落
利申巴士佬
本身吉車就養唔少
巴士公司就彩你都傻
多得幾多就幾多
睇下個員工巴士優惠
直接多幾千萬
賊婆真係駛錢當倒水
真心講, 抵撚死, 貪撚埋D小便宜投票俾D俾咩人出嚟, 依家現眼報

O, sorry, 忘記咗今次班議員係無得揀
其實只要分兩級制,例如十蚊以下車費收兩蚊,十蚊以上收五蚊,咁廢老就識得揀。
減晒你班撚屌嘅人工先啦
1. 公屋講緊兩倍租果個上限 唔係申請

2. 留學生有資助架咩 事實上本地4萬2真係太平喎 23年冇加過

3. 咁講牛肉乾要取消添啦 唔夠泊車位唔係藉口 正常自己識搵實有 大把係啲撚樣唔想比泊車費
停你老母,
高官議員人工太高唔搞搞窮人老人家你傻撚左
之前啲人話請外勞唔驚,最多躺平
已經一早估佢會郁福利
女人累人
咁只要你企啱邊又ok既,最多咪失蹤囉。
但佢地可以得閒上大陸食下幻幻
減晒d 費老優惠就最好,佢地最支持政府
只係漲一倍啫
過多廿年再睇下
繼續起人工島,起多幾條高鐵,開發冇人去嘅島,整多啲氣球,公墓園加人工,增加副副焗腸,副常秘,角鞍係咁加 budget, 放同胞落嚟生仔唔使等直入公屋

咁經濟就會好一定係除非唔係
搞埋蝻 踢哂佢哋返鄉下
減屋津 - 樓價已跌 鼓勵買樓
凍薪 - 財赤太嚴重 要做社會榜樣 共渡時間
暫停一年跳point - 理由同上
減人工 - 跟國家政策走
減各項資助 - 理由同上
增加kpi - 令公務員更有效率 服務更多市民
發行低息公務員債券 - 幫助政府渡過財赤年
暫停升職 重新設計升職階梯 - 鼓勵公務員互相競爭
每次都係向下開刀永遠唔會向上,政府如是黑社會如是,所以外人最多好處,因為全部都唔撚關佢地事只係食完就走
唔係,政府將一次性開支加24年開支,所以3X億突然變6X億
你比左錢父母,自己少左錢,咪一樣減少消費從來想經濟好返得一個方法,不過做唔到姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞