政府經常開支10年漲近倍 議員促停派綜援生果金「半糧」

302 回覆
112 Like 34 Dislike
咪就係,班藍廢物惡得咩出樣
陸路離境稅,公共交通50,私家車200,大把收入
而家選舉都唔使求你班廢老,
仲唔走狗烹?

兩蚊車費都要停呀!
社福開支增長太快

仲要人口老化先啱啱開始

唔cut定先,嚟緊除時會幾何級數咁增加
所有公務員分5個GRADE實施 , 由最高(-50% >-40% > -30% > -20% >-10%) 減6個月試行先, RESIGN 既所有福利津貼全部歸零.
平時就聲大大話減公務員人工 又話要cut長糧
又話要收空置稅乜乜柒柒
屌你老味人地長糧白紙黑字有合約就講到話cut就cut咁
唯獨佢地班社會垃圾既公屋租 綜援就唔郁得
希望財爺同大家肯定表示
支持公屋加租 掛鉤通脹加
希望財爺同大家肯定表示

所有開支可以減,國安投資不會減!!!
移民算
林奠媽媽德政
薪俸稅都無退稅
憑咩住公屋唔駛加租 綜援唔駛減
大家幫幫手減低政府負擔
大把自顧人士一直無報稅
d自顧賺咁多仲要住公屋
捉到佢哋補返咁多年嘅tax 實fat fat添呀

綜援應該要減
晏就去屋村行下
養撚咗幾撚多有手有腳但唔做野日日喺屋企樓下打躉過日晨既人尤其班新移民
2蚊都要cut,改做半價
繁忙時間就正價
等班廢老唔好喺度阻住地球轉
公屋租金加3成
唔好等佢哋咁有錢養車同去旅行

唔好撚同我講話係人都會老,啲資源將來你都有得用

呢十年派晒比你哋,你哋落撚晒棺材咪又係要我哋找數
高官同垃圾會班廢柴炒晒佢即刻有盈餘
我四大長老咁多年都無好食懶飛, 未去到大富大貴但兩邊有幾球慢慢用自己攪得掂自己 唔會拖累人
議員呢
你唔好睇啲阿婆執紙皮好似好陰公咁
你試吓同佢講個仔有病要錢睇醫生
幾球都拎到岀嚟

香港啲騙案好多都係發生係呢啲阿婆身上
中產呢兩年交多左咁多稅 層樓仲跌左 再搞中產谷鳩氣移民埋稅都無得收
行下啲公屋村,尤其近10年起果啲,成條村
都係呢啲人
過去隔籬街都坐過海巴士你話升唔升得快
呢班議員真係識揀窮人開刀,cut 20個都唔夠佢一個人開支多

又識得避開退休公務員呢個大包伏

真係唔話得
由治及興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞