政府經常開支10年漲近倍 議員促停派綜援生果金「半糧」

302 回覆
112 Like 34 Dislike

《財政預算案》本月28日公布,面對疫後經濟復甦慢、賣地及印花稅收入大減,財政司司長陳茂波早前已預告本年度赤字將達千億元,比原先預期的544億為多,公共財政穩健備受關注。

《星島》一連數日前瞻預算案焦點議題,首集綜述公共財政危機。政府財政開支於過去10年增幅,遠遠拋離收入增幅,其中福利開支急增110%。有議員認為,政府要承認財赤屬結構性,特別是人口老化嚴重,必須削減非必要開支,一些政策如綜援、生果金應停止再出「半糧」;有學者就質疑政府過份依賴房地產收入。

管浩鳴倡收回更多醫療成本

去年在立法會提出「檢討公共財政」議案的選委界議員管浩鳴表示,政府首先要承認財赤是結構性問題,指香港人口結構已經改變,未來10年長者人口較現時多100萬人,對醫療、社界開支影響極大,加上移民潮下中產納稅人流失,政府要全盤計算,「再講財赤是周期性,肯定是錯誤」。他指公共財政危機嚴峻,必須勒緊褲頭,例如公立醫療要向病人收回更多成本、停止向綜援、生果金及長者生活津貼申請者派「半糧」,認為負責任政府須向社會說出真實情況,相信市民會理解。

去年預算案向領取綜援、長生津等人士發放半個月津貼,額外開支約27億元。

#星島
開刀都要搵窮人黎攪
呢D議員一定要終生連任
強烈要求減管浩鳴人工
兩元乘車應該番工時間停左佢
妹下妹下阻住晒
另外D廢老上過海巴士又唔過海,搭一兩個站落車
班官加咗幾錢人工又唔理
老貓末日
唔識做,霸住個位,累死到香港都霸住做
蠢人真可怕
你班仆街嘅人工呢
窮人無生產力
90%稅收 都係富人 直接 間接 產出
你搞鳩有錢人 生產力下降 稅收再少D就67
拎老綜 2蚊廢老呢批最愛國 依家反對派無哂 佢地比人搞
你班撚屌唔好出糧就真
生果金綜援一年洗幾多錢?
對政府嚟講雞碎咁多
起少兩條天橋 已經ok啦
根本要完全停止生果金.

啲老野無錢洗, 最多只係買少件玩具比孫仔. 本來又老綜又有仔女出糧比佢, 重有公屋同義工大量幫助.

反而繼續現時零支援年青人, 只會加劇人口老化, 當連無責任感的窮人都唔願生仔就喊都無謂.
開左關之後暴升
因為啲廢老日日搭B車返深圳買餸

政府一個廢老就補貼左十幾蚊
支持啊
咁好福利 吸引晒啲冇謂人嚟吸資源。
所有派糖交津福利逐步減半,今年減一半,下年再減一半,下下年再減一半……
高薪養廢 請多咗咁多獻世派 政治酬庸 仲有加多垃圾會議席 又搞啲冇認受性嘅選舉 想有錢都難啦
班官好有生產力?
立圾會議員總人工開支10年來漲左幾多倍?
公務員10年人工因跳point 總開支加左幾多%?
公務員10年人工跟通漲總開支加左幾多次?
紀律部隊10年來人工總開支加左幾多倍?

社福、醫療你唔理人口老化? DNLM
窮人:促政府削減議員數目至97水平
收割成個中国香港
國安點洗錢又唔洗理,總之郁班冇力還手既市民先
點都好過綜援撚掛?
其實都唔明點解要有綜援
設啲失業救濟金 咪算囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞