[DSE MATHS 2024] 10年5** + 3年全卷滿分心得分享, 祝大家考試順利

771 回覆
93 Like 14 Dislike
補習佬年年開發啲新skill都要攞去實驗下先可以教學生
Marketing 渣
對外係一個客觀嘅數據
了解考試玩法同埋算係一個市場定位
相信呢個人無脫過節
識得拿捏教學嘅深淺程度

對內就係去提供一個實質證據
點樣嘅答法會拎到分或者唔得
時間成本同風險都比去參與改卷低好多(佢哋都未必聘請我去改)
亦可以喺堂上好肯定咁講某啲答法係年年都拎到分
同學每一個扣分嘅位我都可以講得出原因

仲有睇下自己有咩不足
早期未滿分嗰陣
每次收到份卷都可以睇到自己有咩不足
之後逐年改善, 先發展到連續幾年滿分
2023年有題目被扣分, 所以又係一個學到嘢嘅時間, 知道自己有啲位未教到最好
我會話有啲嘢自唔落場, 無一個「相對客觀」嘅人去扣我分, 係未必會知自己有咩不足
年年喺度打晒飛機咁話自己點樣巴閉都無用
標題嗰個係clickbait嚟
寫得太平淡就無人撳入嚟
得一個sample說服力有限
如果有多幾份卷 用同一個答法 俾不同閱卷員批改
咁得出嚟嘅所謂俾分位/扣分位先比較可靠
一個拎到分嘅sample確實說服力有限
有啲重複嘅位比如話配方法都算有參考價值嘅

但調轉一個扣咗分嘅sample就好有用
今年都係針住啲扣分sample嚟教
見啲功課入面嘅presentation都明顯改善咗
我估教呢啲應該都有少少用
數學係一門演繹學科, 答案係definite既。

我十鳩幾年前做私補果陣, 同班中學生一齊做past paper, 我係限30分鐘禁計數機禁用算草紙同佢地玩MC, 基本上都唔會錯。我好奇係因為真係數學好既人中學生MC幾乎都係心算。

當然我覺得99%既人都做唔到, 但係純粹冇咩意欲去考個試去試咩神技去證明自己
嫌錢多?
考一個年年cut syllabus 嘅試都要年年開發新skills
我又唔會咁講樓主既, 佢真係撈補習, 考下冇壞
唔講拎咩grade啦
考足12年試嘅人我諗都有d問題
18歲考到30歲
樓主係真係錢多
每年都有post 開就知真係cap 到水
今年冇哂人
證明左連登已經係老餅圍爐地方
基本上我地睇會考C由高登睇到連登去到傾埋其他野都得
是但啦, 其實DSE咁多科, 考數真係最簡單, 傻閪都可以由3操到5。只係而家上連登校園台既大多都係老鬼, 樓主亦唔係諗住響連登搵客 (佢係某大型補習社既名師), 後生既世界我地唔明既。
多數學生都冇acc
樓主亦唔係諗住響連登搵客

又有得笑
點計sin cos
Taylor Series
淨係寫式代數囉M分,唔拎A 分都 5** 到,洗鬼計
MC好多係可以大約估, 同埋只要唔係出到係ABCD係sin 51,52,53,54咁, 通常都係可以目測做到。如果你硬係要出題目到呢種, 咁就要用紙筆或者計數機計。

我十幾年前教中學生係真係咁樣做, 果陣正正係神技最hit既年代。果陣我教佢地既係, 少用神技, 多用腦。我如果雙手插袋30分鐘都打贏佢地紙筆計數機90分鐘, 佢地就要檢討下佢地每個月曬咁多錢學神技係為咩。當然, 我會咁做既前提係果班小朋友真係幾聰明, 加埋果陣離考試仲有好多時間。
你呢種炫技同樓主每年考個滿分/接近滿分其實異曲同工
都係用嚟說服啲學生自己嗰套係勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞