[DSE MATHS 2024] 10年5** + 3年全卷滿分心得分享, 祝大家考試順利

771 回覆
93 Like 14 Dislike
Program 2喺之前啲post應該有, 簡單跟公式代數字咁, 自己寫都得
好處係我用完仲有位可以save數字

Program 4我都係上網搵, 無諗住自己寫
你揀個你覺得順眼嘅就得
做左野幾年仲有出post
咁陳冠希年年新年都有嘅
證明樓主撈得掂
舊年睇統計最難果條係3D最後果度用外心果part。係個B part明顯地執過下,我舊年教文科班果班都算勤力,但冇讀M數底唔夠強,所以佢地一出黎個個都話難。

佢地係可以 prob (b) part 因為操左好多年都係用1-(a),而忘記哂成件事點計
佢都係日積月累既
22 dser 留名
果陣拎左最強5星就放棄左
如果唔識做嘅話
撞 1 - (a) 都未嘗唔係一個策略
不過呢次無咁送分啫
通常咁樣撞prob嘅都係唔識或者想放棄
根據以往紀錄, 寫啲有機會撞中嘅嘢都好過漏空佢
我落場嗰陣幾乎係即時諗到用外心
但一開頭掛住畫啲perp bisectors, 妹咗勁耐都做唔到
之後畫咗個圓落去之後就想殺死自己
每年都要吸一波金嘅
同新年一樣
以前會考數學fail,而家想考aco想讀返dse數學,點入手好
書局買本基本筆記連練習返嚟做下, 睇下考啲咩先
有咩唔熟再逐樣針對性去處理
Free resource: YouTube search Herman yeung
慳錢做法:考完2024dse 之後收人地2手嘢
4、5月考完
大把2手書你收
慳返筆
感覺DSE/jupas post好似越嚟越少
或者tg傾dse嘅都冇乜
係咪已經冇人理dse
樓主幾時去大灣區吸人仔?
會考人數除2都多過dse考生數目
今年份卷係唔係大機會淺過舊年少少?
22年考生留名記得嗰陣臨考數前,就係靠睇呢個po續命最後好彩有5*
支持樓主
支持樓主 今年我都陪補習學生考
設f(x)為可被2x²+6×-1整除的三次多項式。當f(x)除以x時,餘數為1。當f(x)除以x-1時,餘數為14。
下列何者必定為f(x)的因式?
A. 3x+1
B. 3x-1
C. 1-3x
D.-3x-1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞