[DSE MATHS 2024] 10年5** + 3年全卷滿分心得分享, 祝大家考試順利

771 回覆
93 Like 14 Dislike
4 頁先得 1 題數玩
你想有幾多人嚟
lm
個到好多數學0分
上年錯咗題probability攪到冇滿分
ce 巴
學生靠你拎5**都唔上黎多謝下
有咩program for m1 ?
有咩program for core maths?
Retake緊core + m2留名
M2難好多
我覺得core麻煩啲 題型多變化
不過我覺得自己心態大問題啲
操paper個陣計到有少少kick已經開始急同panic
後面就會即刻收晒皮
驚自己今年又係好似上年考咁衰心態
Core 頭post有講

M1我嗰陣用一個有齊binomial geometric poisson嘅program
Webcal有, 即係你google搵calculator program就出嗰個網
做數最緊要保持心境平靜
實會有題目要即場諗
喺簡單嘅題目做快啲, 偷時間用
翻炒題命中率高啲, 保障返個底分

有啲parts嘅全港平均得唔夠1%
答到少少都贏好多人
加埋你喺翻炒題保底嘅分數
攞星嘅希望會大啲

關鍵係簡單題目嘅底分
甲部炒粉嘅話, 喺後面好難追
最後階段係要練好個手感、 答題用詞同埋速度
宜家基本上操卷A1/A2都係滿分
Section B就23-33都有 視乎狀態+份卷難度
想問下我最尾20日係咪應該focus落Section B啲題目到見識多啲唔同題型 aim section B都穩28以上?
同埋我成日好驚自己Time Management唔夠好
A1大概20-23分鐘做晒 A2就半個鐘左右
做完A1 / A2 會習慣check晒前面先 可能用10分鐘左右
咁樣以你經驗o唔ok
唔該晒 上年5左今年好想復仇拎**
去書局搵啲高中同初中練習睇下做下先
起碼要知個課程入面有啲乜
你之後就算要報課程都有個基本概念知道要報啲咩
時控上應該係可以嘅
Check唔check亦都只係個人習慣
你做得切就可以
對自己要求高就試下再做快啲

如果照你講甲部可以滿分嘅話
就試下做乙部同埋練MC

MC無論有幾熟手都要練
速度要夠快
Mc需要特別program 定照計都ok
聽講拎5或以上 要40/45以上?
做mc有時好慢 但program又好雞肋 唔識用
明白唔該晒
MC真係死症 宜家操都係卡係41-42題左右
geometry同埋四心有陣真係好kick
報樓主補習course
照計都OK, 臨急臨忙學program都未必真係用得好

拎5唔需要40/45以上, 而係要兩份卷拉勻個分數過到cutoff, 計分方法喺頭post有
極端例子 (假設長題滿分)
2021年MC錯10條都仲可以有5**
2023年MC啱15條都可以有level 5
你喺長題目失咗幾多分, 喺MC追得返就OK
到時唔識就Skip咗佢, 做好其他題目先
可能咁啱好彩數options撞得中
邊個牌子嘅鉛筆好,今年唔想用原子筆了
報燈塔dexter,人又靚仔又有料
咩黎 未聽過
鉛筆我無研究開, 覺得無咩分別
我自己用開鉛芯筆, 無特別研究, 合眼緣就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞