Virtual Youtubers 討論區 (2521)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1693912026.A.676.html

500至800萬/年

唔同既係必需要求係正體中文
識英文會加分

咁睇可以理解點解Cover人事支出高過Anycolor咁多
人又多過,人工又多過
成件事大約係咁

doki 2023年洗左20萬加幣去搞活動同幫虹補水俾artists, fans結果0收入
指一直以黎工作環境惡劣同toxic, 管理同其他V有bullying行為
由2022年5月起被禁止再搞活動(佢喺自己twitter度寫"Tired")
2023年聖誕籌備多時既聖誕cover
24號整好後send俾經理人check但經理人隔左37粒鐘先覆仲要話要等佢攞confirmation, 攞得黎都過左聖誔
doki直接post跟住經理人即時收起
結果唯有出tweet叫人share唔想浪費佢班fans既錢同心血
doki被禁止用虹account同其他V質問佢點解tweet d咁既野
佢喺返自己twitter account度話最近冇左萬5蚊所以重開舊merch幫補下
跟住兩次自殺不遂
向虹要求想1月尾畢業
虹唔點回應

直到2月頭虹都冇咩聲氣, doki同律師傾完後
決定將佢一直以黎將自己諗法同待遇証據寫低既文件send俾虹希望佢地會回應
虹收到份文件後唔到2粒鐘公開炒doki

虹公告內容指doki多次違反指引, 多次警告但冇改善
2022年5月警告再違反指引同講野影響公司形象既話會炒佢
交待禁佢用虹account係因為聖誕cover, 24號收到條片, 25號覆要等confirmation, 同日doki唔理照post係嚴重違規行為
最後解釋炒既原因
提及doki要求虹負法律責任, 佢因虹管理不善引致被其他V騷擾而無法再喺虹做V
虹指責doki唔承認問題係佢自己唔跟指引引起
公告度講, doki表示如果談判冇進展會公開佢喺虹既經歷(應該係指佢tweet "a built up of bullying from within&being in a toxic&poor environment for numerous months"呢句)
虹話佢地相信doki所指既事件係歸根於佢多次違反指引同亂講野破壞公司形象起引, 結果導致佢同其他V既關係變差

被炒後doki終於自由回歸自己account, sub極速增長
外國一面倒指責虹
但虹表示炒doki對佢地既影響係"negligible"

一星期後doki開台幾分鐘後虹方突然再次高調公開回應
elira pendora表示虹en同虹商量過後佢自願借個台出黎連同vox akuma同ike eveland出黎講佢地自己既感受
elira強調佢地講既野係佢地自己既感受
佢指佢地虹en覺得有必要出黎澄清佢地冇對任何人進行任何騷擾行為
提及doki律師send俾虹既文件入面包括一d個人資料例如包括佢同其他兩個V既住址
但另外有d harmful claim關於其他V既個人資料佢地覺得係錯既
跟住vox出黎幫虹解釋聖誕cover事件
佢話事實上虹有指引要提早send野俾manager check, 但doki好遲先send冇俾時間俾staff去攞confirmation (post圖做證據doki 12月24號先send條片俾staff)
佢續指, 類似情況發生過唔少次, 而每次staff都會同佢講明有咩要一早事前confiirm好, 但doki每次都唔理, 當staff詐doki型佢會公開post d影響公司形象既言論
佢跟住話, 佢同其他V對doki呢種行為感到不滿同焦慮, 開始會質疑佢既行為同做法
佢覺得因為呢d前科, 佢同其他V質疑doki聖誔cover個tweet既做法同講既野係合理既, 唔算係bullying
提及佢當doki係好朋友但doki偷偷地錄佢音
最後ike出黎, 主要講佢同doki關係, 一直當佢係好朋友但見到doki份文件既內容覺得好震驚
覺得有d不實既指控同個人資料會對佢地整體有好大既壞影響, 認為公眾有權知道份文件既存在同其中某d內容

doki開緊台但律師急call, 唯有提早收台跟進
兩日後喺twitter回應
指佢本身已經打算唔再理, 但好不幸虹決定要續繼
佢解釋該文件本身係用黎記低佢既諗法同經歷(包括證據), 係用黎俾佢律師了解佢經歷既事
係當佢處於心理最黑暗時期時開始寫, 佢咩都寫落去包括好多個人資料同其他私隱, 但從來冇諗過會公開
如果係一個月前既佢做法可能會唔同因為當時好嬲
但而家已經準備好move on
send份文件俾虹係想虹回應快d完左件事(應該係指俾佢畢業)

我估個文件類似日記咁, 記低發生過咩事同cap晒圖咁
用黎證明責任係喺虹管理不善同佢地d V度, 而唔係虹講既問題係doki自己引起
屌你老味 台灣嬴麻了
社企>精神病院
咁誇張 我都係預行下體驗下
始終日文渣渣 玩左都體驗唔到啲咩
呢個係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞