今年拜年真係大快人心

492 回覆
5251 Like 148 Dislike
佢黃絲手足黎,讀書係少啲唔好怪佢
不如你講吓讀咩科先有前途?
根本我講咩科你都可以駁嘴
人哋啞咗
咪話人哋個女會入豪門
你仲喺度駁嘴做乜?
同呢啲親戚拜都咪話唔辛苦 少配服
樓主支持你
搞到我新年心情都特別爽
你只係用佢嘅魔法對付返佢
以其人之道還治其人之身
大家認真討論拉
一陣畢業人地仔女讀都會大學仲係做護士
你HKU 但讀d 冇唔到錢既科 有撚用
人地畢業就40k 你畢業就15k
係啱,但係有彩都要攞盡
入到hku 叻女呀
俾人串就應該還口 而且樓主成功用行動串返轉頭
可以同人比嘅嘢數唔哂嘅
趁後生做自己想做嘅事 提升自己 最緊要係將來對得住自己
駁咩咀?
問緊你讀咩科喎,問返我做咩?
唔敢答怕返學比人起底恥笑你?

宜家咩年代呀仲要好似你覺得入hku巧威威咁
你咪又係同你啲親戚同一個level咁一般見識
以為hku = 人中龍咁
你年紀輕輕咪又係同啲廢老一樣睇野咁片面
樓主好波
都大係咪大?
老馮要答?
2024仲「巧威威」

你呢啲人永遠都係要駁
就算我QFin mbbs又點
你都可以話我爛grade

1st hon grad又如何
你哋都係話高分低能
打工打成世
仲要咁多正評
世界變了
咁係項羽思維,彩要攞盡
老豆老母都鐘意上連登?
幾年前一定係負皮多
我明
有親戚做小生意開餐廳
年年新年都係成班親戚去佢間餐廳食飯
覺得自己係老闆又叫生意人小有成就咁
成日睇我地屋企人唔起
當年拜年我同我呀哥讀band3
個仔入band1名校喺度讚自己個仔好叻
又叫我地努力啲先可以好似佢個仔前途一片光明

最後我地中五出黎就做野
我哥做消防我就做海關
佢個仔就大學讀law
當年佢屋企人仲話「咁早出黎做野無用架,讀多幾年書丫麻, 好似我個仔咁如果讀完大學出黎要考紀律部隊既就隨時係你地上司呀,哈哈」
我地都一笑置之 因為知佢個仔體能都應該過唔到
我呀哥仲串佢一句「咁你個仔可能要操下體能先」
佢仲話「哈哈,操體能呢啲好易啦,做返多啲運動就得,不過佢都唔做操啦,紀律部隊呢啲工又辛苦又輪班又危險,做份舒服啲既工坐冷氣房仲好啦,哎呀,遲下話唔定做到大律師法庭上見架你地,哈哈」

之後點知佢個仔雨傘革命時比人拉埋
今年拜年食飯佢地全程無咩講野
我呀哥仲問返「點解XX(佢仔)唔黎既?佢唔係出咗冊啦咩?完唔完成到大學課程?而家返緊咩工呀?」
佢地就話個仔幫緊屋企打理餐廳但咁啱唔得閒約咗朋友返大陸玩
之後我呀哥又話「吓?佢因為唔鍾意大陸比人拉過啵?仲返大陸玩?做乜唔消支香港經濟呀?」
佢就又話而家啲人返大陸玩搞到生意差好多所以上去取下經
之後我哥又話唔好大陸小心入錯假貨到時比我拉就唔好
又話留意到佢間餐廳走火通道後面唔好多放咁多野
又話佢個仔大學生讀law應該知道下基本法例等等
比我呀哥串到一棟都無
但我個心真係笑出黎
大學只係入場券
出到黎社會,無人理你咩大學畢業
樓主個垃圾廢到要拎入大學嚟打飛機
討論無分大小
對住啲仆街親戚唔洗俾面佢地
你直程係2024年用60年代入hku就光宗耀祖既老屎忽思想添

睇你幾頁回覆就知你應該真人好自卑
要靠個大學名去打丁提升自我認同感,咩年代呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞