五糧液註冊一至十糧液,各大支企被人山寨前先山寨自己!

256 回覆
1087 Like 5 Dislike

右下角maybo
正常trademark law同知名trademark近似都唔會俾register囉,係得中國咁on9
我個名
阿里bra bra

潛力
香港果D加字係前面或後面就得
三哥vs譚仔三哥
周生生vs粤港澳嵁周生生
海天堂vs大家姐海天堂
大家食J vs大家食

大家食同大家食J有冇嘈過

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請
係100%冇可能申請成功
依個係註冊處工作守則同辦事能力既問題
我所知既發達國家都冇中國依個情況

戇鳩,你憑咩唔比人註冊你錦記?純粹係d員工覺得你係抄?你冇撚野呀,真係仲惡過共產黨,如果香港真係咁的話真係收收皮,因為個制度真係好撚廢好撚落後

咁係因為你完全冇知識產權意識
俾唔俾你註冊, 唔係某公司員工決定
而係註冊處決定
註冊處有責任保護全世界既商標權益
咁樣先會令到個商業環境更發達
如果唔係中國祟洋心理喜歡買外國貨
加上有13億人口支持,
全世界既外資都唔會喜歡中國既商業環境
個種先係落後...

你完全倒轉黎講
返大陸岩你

經驗所談, 每個司法地區係唔會理世界既 IP.
不過你所屬司法地區有相似就唔得啦.
但係 Trademark 有唔同 industry code 就有排玩.
幫客搞過 Trademark 因為相似, 就算唔同 field 講到明 similar field 都唔得. 叫我自己搵晒現有商標註冊者拎 consent. 上司公司幾十億彩我先傻.

無錯,你講緊既叫cross check,係政府去做,好多地方都有。比如李錦記註左醬油類(食品),而家香港註餐廳類亦有難度,因為如果比你註到,兩個行業係有相關,對公眾會可能產生混淆。

之前間周六福...
都唔知點解畀佢開到業

以我所知周六福未註冊到商標
唔知點解六神同周大福無做野
或者做左人地無視

大大個支那係後面,港豬夠膽做佢咩
五糧液更持有多達2,064個商標

由1註冊到2046糧液
2036靈芝孢子表示反對
最叻抄鳩人. 改小小就當自己. 呃人地當以為呢個名係信心保證.
自己造一個好品牌出黎唔得既. 係靠呢D呃呃氹氹去呃自己人幫襯.
咁多千年都係輸響自己人手上就係咁原因.
見到啊里系列好唔爭氣咁笑左
秒速五糧液
三哥vs譚仔三哥
海天堂vs大家姐海天堂
大家食J vs大家食

頭兩個同一間公司黎架

唔係 你check check先啦

Owner 唔同姐
但我可以話你知佢地係同一間公司
三哥vs譚仔三哥
海天堂vs大家姐海天堂
大家食J vs大家食

頭兩個同一間公司黎架

Owner 唔同姐

真係
阿里媽媽
咁叫伍娘液囉
東方使唔使玩呢招

咁就「實捉到你」

東方捉到人未
阿里(全家)
睇到阿里乜乜大笑左出黎
三哥vs譚仔三哥
海天堂vs大家姐海天堂
大家食J vs大家食

頭兩個同一間公司黎架

Owner 唔同姐

真係

第一個係兩兄弟,第二個係同一家族後人
只要申請較後者得列在先註冊者書面同意,商標即使近似亦可共同使用
好似兩間野係香港有頭有面,邊會想對薄公堂,因此一定會各自發展
三哥vs譚仔三哥
海天堂vs大家姐海天堂
大家食J vs大家食

頭兩個同一間公司黎架

Owner 唔同姐

真係

第一個係兩兄弟,第二個係同一家族後人
只要申請較後者得列在先註冊者書面同意,商標即使近似亦可共同使用
好似兩間野係香港有頭有面,邊會想對薄公堂,因此一定會各自發展

屌自膠 第一個以為譚仔vs 譚仔三哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞