五糧液註冊一至十糧液,各大支企被人山寨前先山寨自己!

256 回覆
1087 Like 5 Dislike
阿里巴巴亦註冊了不少商標,包括阿里爸爸、阿里媽媽、阿里姐姐、阿里妹妹、阿里哥哥、阿里弟弟、阿里寶寶、阿里叔叔、阿里姑姑等。

諗起 胡力威師傅個post
巴打啲改名
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請
係100%冇可能申請成功
依個係註冊處工作守則同辦事能力既問題
我所知既發達國家都冇中國依個情況

戇鳩,你憑咩唔比人註冊你錦記?純粹係d員工覺得你係抄?你冇撚野呀,真係仲惡過共產黨,如果香港真係咁的話真係收收皮,因為個制度真係好撚廢好撚落後

咁係因為你完全冇知識產權意識
俾唔俾你註冊, 唔係某公司員工決定
而係註冊處決定
註冊處有責任保護全世界既商標權益
咁樣先會令到個商業環境更發達
如果唔係中國祟洋心理喜歡買外國貨
加上有13億人口支持,
全世界既外資都唔會喜歡中國既商業環境
個種先係落後...

你完全倒轉黎講
返大陸岩你

經驗所談, 每個司法地區係唔會理世界既 IP.
不過你所屬司法地區有相似就唔得啦.
但係 Trademark 有唔同 industry code 就有排玩.
幫客搞過 Trademark 因為相似, 就算唔同 field 講到明 similar field 都唔得. 叫我自己搵晒現有商標註冊者拎 consent. 上司公司幾十億彩我先傻.

無錯,你講緊既叫cross check,係政府去做,好多地方都有。比如李錦記註左醬油類(食品),而家香港註餐廳類亦有難度,因為如果比你註到,兩個行業係有相關,對公眾會可能產生混淆。
外國好多公司會買 suck(brandname).com

之前直接出左.sucks,賣好貴 焗9 d大公司買...
明搶

之前直接出左.sucks,賣好貴 焗9 d大公司買...
明搶

高登
連登
膠登
阿里巴巴亦註冊了不少商標,包括阿里爸爸、阿里媽媽、阿里姐姐、阿里妹妹、阿里哥哥、阿里弟弟、阿里寶寶、阿里叔叔、阿里姑姑等。

呢個真係笑咗
咁我咪要開多九個acc

商品註冊同版權都應該要審批 叩part係註冊處應做既野
同版權一樣 太相似唔應該批
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請

點解智冠又註冊到吞食天地?
商品註冊同版權都應該要審批 叩part係註冊處應做既野
同版權一樣 太相似唔應該批

版權唔洗批 純登記
全球得幾個地方有版權局
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請

戇鳩,你憑咩唔比人註冊你錦記?純粹係d員工覺得你係抄?你冇撚野呀,真係仲惡過共產黨,如果香港真係咁的話真係收收皮,因為個制度真係好撚廢好撚落後

而係註冊處決定
加上有13億人口支持,
個種先係落後...

你完全倒轉黎講
返大陸岩你

但係 Trademark 有唔同 industry code 就有排玩.
幫客搞過 Trademark 因為相似, 就算唔同 field 講到明 similar field 都唔得. 叫我自己搵晒現有商標註冊者拎 consent. 上司公司幾十億彩我先傻.

無錯,你講緊既叫cross check,係政府去做,好多地方都有。比如李錦記註左醬油類(食品),而家香港註餐廳類亦有難度,因為如果比你註到,兩個行業係有相關,對公眾會可能產生混淆。

之前間周六福...
都唔知點解畀佢開到業
大家樂
中家樂
小家樂
大加樂
大家落
大+樂
戴家樂

大家食

大眾樂

錢家樂

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請

而係註冊處決定
加上有13億人口支持,
個種先係落後...

你完全倒轉黎講
返大陸岩你

之前間周六福...
都唔知點解畀佢開到業

以我所知周六福未註冊到商標
唔知點解六神同周大福無做野
或者做左人地無視
毛記電視
大家樂
中家樂
小家樂
大加樂
大家落
大+樂
戴家樂

大家食

大眾樂

錢家樂

吳家樂
香港果D加字係前面或後面就得
三哥vs譚仔三哥
周生生vs粤港澳嵁周生生
海天堂vs大家姐海天堂
大家食J vs大家食

頭兩個同一間公司黎架
出唔糧夜

屋企買過老乾爹
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞