五糧液註冊一至十糧液,各大支企被人山寨前先山寨自己!

256 回覆
1087 Like 5 Dislike
都岩既...你睇下d金鋪名
小米 有冇註冊定 屌米
天地一號
天地二號..............屌你玩撚曬
唔好話強國,就算係日本都有,最出名的例子就係白之戀人,幾乎每個地區都有一款仿製品,可以砌個日本地圖出黎

秋葉原 - 二次元之戀人
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請
係100%冇可能申請成功
依個係註冊處工作守則同辦事能力既問題
我所知既發達國家都冇中國依個情況

戇鳩,你憑咩唔比人註冊你錦記?純粹係d員工覺得你係抄?你冇撚野呀,真係仲惡過共產黨,如果香港真係咁的話真係收收皮,因為個制度真係好撚廢好撚落後

咁係因為你完全冇知識產權意識
俾唔俾你註冊, 唔係某公司員工決定
而係註冊處決定
註冊處有責任保護全世界既商標權益
咁樣先會令到個商業環境更發達
如果唔係中國祟洋心理喜歡買外國貨
加上有13億人口支持,
全世界既外資都唔會喜歡中國既商業環境
個種先係落後...

你完全倒轉黎講
返大陸岩你

因為支那冇法治
所以先要靠「人手」去防止
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

o的on9 小學雞井底到不得了

撈過生產同搞品牌o既,由其出口都會知 patient何其重要,同埋外國大把強盜專食patient呢碗飯。

patient同商標兩樣嘢嚟
正常trademark law同知名trademark近似都唔會俾register囉,係得中國咁on9

依個就係點解有啲國家嘅制度好過另一個國家囉
人地真係可以靠法治去分辨是非
但支那一有四糧液告五糧液分分鐘告得入咁白痴嘅
根本個問題出係審理商標嘅制度,冇咩話商家根本唔洗人手做依啲dirty work
所以上面啲支港人都可以幫支那兜所有問題㗎,法治用嚟減少爭議,如果仲要人手去做咁多嘢防,就唔洗法庭啦。
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

撈過生產同搞品牌o既,由其出口都會知 patient何其重要,同埋外國大把強盜專食patient呢碗飯。

你肯定你撈開果範係叫做patient?
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請
係100%冇可能申請成功
依個係註冊處工作守則同辦事能力既問題
我所知既發達國家都冇中國依個情況

以我所知,大企業普遍都有,當然未必全部都係防禦性質,TVB其實都註冊左好多個

利申:讀過少少copyright law
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

你肯定你撈開果範係叫做patient?

佢係咪做緊新把撚, 即告鳩New Balance 果間野
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

Coca Cola 係美國有冇注冊Mola Mola 呀
On99

笑撚左

一睇到呢到笑到gapgap聲
cls

成日都睇錯做csl
係大陸見過

金六福
周六福
金大福

之類,笑撚到我仆街

仲有周先生

唔止周先生,仲有以下
周大生 周金生 周百福 周金福 周福生
咁759阿信屋........點算
不如叫五糧液註冊埋個撚字
中國的五撚液
世界的五撚液 咁又有排搞

吾撚液💦
支那最叻偷取成功者嘅知明度,品牌聲譽
然後鬥爛鬥賤攬炒或者成間買起 同癌細胞有啲似

爺爺跨過火車軌買維他妞畀個孫
咁我點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞