五糧液註冊一至十糧液,各大支企被人山寨前先山寨自己!

256 回覆
1087 Like 5 Dislike
MYAVSUPER
家業Sir呀,聽講除左參照作者既寫作手法將故事改寫成重甜故同hehe故之外,
最近又多左一種新既手法喎。

係呀,曉琪。故台騙徒既騎劫手法真係層出不窮架。
今次呢班騙徒為左令更加多既人受騙,除左參照作者既寫作手法之外
仲專登將佢地個帳號改到同作者十分相似。好似軒達臣咁,佢地就改做軒達巨、軒遠臣
甚至連騎劫內容都抄到十足十
而令到好多有睇作者名既讀者都比佢以假亂真呃到而跌入騙局

我地警方係呢度呼籲大家,見到長文既時候千期唔好急,
要冷靜睇清楚個名係咪同作者係同一個人黎
以免因為一時之快而令到自己跌入騙局

好啦今集警訊係咁多,下星期同樣時間大家再見,BYEBYE

好耐冇聽過軒達巨軒遠臣
家業Sir呀,聽講除左參照作者既寫作手法將故事改寫成重甜故同hehe故之外,
最近又多左一種新既手法喎。

係呀,曉琪。故台騙徒既騎劫手法真係層出不窮架。
今次呢班騙徒為左令更加多既人受騙,除左參照作者既寫作手法之外
仲專登將佢地個帳號改到同作者十分相似。好似軒達臣咁,佢地就改做軒達巨、軒遠臣
甚至連騎劫內容都抄到十足十
而令到好多有睇作者名既讀者都比佢以假亂真呃到而跌入騙局

我地警方係呢度呼籲大家,見到長文既時候千期唔好急,
要冷靜睇清楚個名係咪同作者係同一個人黎
以免因為一時之快而令到自己跌入騙局

好啦今集警訊係咁多,下星期同樣時間大家再見,BYEBYE

好耐冇聽過軒達巨軒遠臣

當年真係睇完文唔睇樓下comment都唔知中咗伏
救命個po真係好撚好笑
Between講真係鬼國註冊幾多商標左都阻止唔到山寨,頂多都係令啲山寨註冊唔到商標
加上鬼國人對品牌啲認知水平,山寨產業繼續馬照跑 舞照跳 媽照干都冇問題
救命個po真係好撚好笑
Between講真係鬼國註冊左幾多商標都阻止唔到山寨,頂多都係令啲山寨註冊唔到商標
加上鬼國人對品牌啲認知水平,山寨產業繼續馬照跑 舞照跳 媽照干都冇問題
阿里媽媽 阿里姐姐

註冊咗都冇用

仲差十糧液
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請
係100%冇可能申請成功
依個係註冊處工作守則同辦事能力既問題
我所知既發達國家都冇中國依個情況

無知一問,點解冇人註冊但又冇可能申請成功?

因為有註冊法例同守則規定左,
例如你係新公司, 做同類產品既話
你係有義務去避開同已經出左名既大品牌撞名
詳細可以上去註冊處個網睇返個條例
咁伍糧液呢
嗯糧液
五米量液
5糧液
五.糧液
堅系•五糧液

防5p
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

Coca Cola 係美國有冇注冊Mola Mola 呀
On99

咁都成百正評
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請

戇鳩,你憑咩唔比人註冊你錦記?純粹係d員工覺得你係抄?你冇撚野呀,真係仲惡過共產黨,如果香港真係咁的話真係收收皮,因為個制度真係好撚廢好撚落後

咁係因為你完全冇知識產權意識
俾唔俾你註冊, 唔係某公司員工決定
而係註冊處決定
註冊處有責任保護全世界既商標權益
咁樣先會令到個商業環境更發達
如果唔係中國祟洋心理喜歡買外國貨
加上有13億人口支持,
全世界既外資都唔會喜歡中國既商業環境
個種先係落後...

你完全倒轉黎講
返大陸岩你

屌老母

屌老母

幹兒子
阿里巴巴亦註冊了不少商標,包括阿里爸爸、阿里媽媽、阿里姐姐、阿里妹妹、阿里哥哥、阿里弟弟、阿里寶寶、阿里叔叔、阿里姑姑等。

阿里公公
阿里爺爺
阿里嫲嫲
阿里婆婆

阿里老母係咪仲未有

似係樓主鳩up
阿里巴巴亦註冊了不少商標,包括阿里爸爸、阿里媽媽、阿里姐姐、阿里妹妹、阿里哥哥、阿里弟弟、阿里寶寶、阿里叔叔、阿里姑姑等。

阿里公公
阿里爺爺
阿里嫲嫲
阿里婆婆

阿里老母係咪仲未有

似係樓主鳩up

全部都是垃圾
連尼住,連住尼
連尼住,連住尼

連尼佳

阿里公公
阿里爺爺
阿里嫲嫲
阿里婆婆

阿里疤疤
好痴線
阿里姑媽
阿里姨媽
外國大把呢啲野, 例如試過有美國企業惡意注冊超時空要塞(一套日本動畫系列)既海外發行權, 搞到成個系列都出唔到正版商品去日本以外既國家
垃圾國家,乎合國情

其實全世界都係咁做

係唔係全世界我唔知
但最少香港唔係咁
例如李錦記
"你錦記"係冇人註冊的
你可以去試下申請

戇鳩,你憑咩唔比人註冊你錦記?純粹係d員工覺得你係抄?你冇撚野呀,真係仲惡過共產黨,如果香港真係咁的話真係收收皮,因為個制度真係好撚廢好撚落後

咁係因為你完全冇知識產權意識
俾唔俾你註冊, 唔係某公司員工決定
而係註冊處決定
註冊處有責任保護全世界既商標權益
咁樣先會令到個商業環境更發達
如果唔係中國祟洋心理喜歡買外國貨
加上有13億人口支持,
全世界既外資都唔會喜歡中國既商業環境
個種先係落後...

你完全倒轉黎講
返大陸岩你

經驗所談, 每個司法地區係唔會理世界既 IP.
不過你所屬司法地區有相似就唔得啦.
但係 Trademark 有唔同 industry code 就有排玩.
幫客搞過 Trademark 因為相似, 就算唔同 field 講到明 similar field 都唔得. 叫我自己搵晒現有商標註冊者拎 consent. 上司公司幾十億彩我先傻.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞