想買部抽濕機 有埋乾衣功能 求推介

668 回覆
3 Like 93 Dislike
巴打買幾錢,我今日都準備出去買
mic, mij 分別對我興趣不大
不過我好奇好多師兄話邊部抽得勁就點比較出黎
佢手上有幾部去比較, 定心中覺得就係?

我自己就覺得大路牌子既機其實抽濕能力差不多
2k一部唔會比5k既差, 而抽衫快定慢
比較在於點樣擺件衫, 對唔對風位, 是否細密空間去抽
好多人係睇台仔評價人講又跟住講
但完全無視左人地台灣買日牌有一手科技靚機
日牌港版得2手科技

就拎最多人講既30同PAN記比較

30台灣
https://www.mitsubishielectric.com.tw/home/dehumidifier/PRODUCT_MJ_EHV250JT.html#

30香港
https://www.mitsubishielectric.com.hk/products/details/MJ-EV230HR-H

PAN記台灣
https://www.panasonic.com/tw/consumer/air-conditioner/dehumidifier/f-yv40mh.html

PAN記香港
https://www.panasonic.hk/chinese/products/living/air-treatment/dehumidifier/f-yav28h.aspx

除非d日牌港版肯跟番上年代
否則9成智商稅
你講得無錯嘅
不過事實上係好難自己去攞好多款model去比較
我屋企有兩部抽濕機
一部三菱,另一部係小米,當然個價錢上唔可能係同級對手
但三菱嗰部抽同一間房係好好多,而且唔洗成日倒水(當然會關volume事)

至於如果要樣樣去比較靜唔靜,慳唔慳電,抽得勁唔勁
講真我哋又唔係啲咩youtuber有sponsor
屋企最多咪得一兩部,而且抽濕機有啲分分鐘用十幾年先壞
作為真實用家又點可能試到咁多部
主要都係憑自己感覺出嚟,所有嘢好主觀
所以寧願俾貴少少買有品質保證嘅機

至少我買咗4年之後無後悔先,特別係依家好多屋同呢種天氣都要喺室內晾衫
周圍都有
連送45xx
我用緊三菱,公司用緊LG,三菱係抽得勁少少之外就冇乜好處,最痛苦係儲水箱滿水後勁難拎一定要雙手又要怕佢D水係過窿度漏出黎,又要開蓋麻到嘔,用過LG你就知咩叫方便,一野抽出黎有個柄俾你單手就拎到,仲有其他正function,好似洗原鞋佢又有枝管搏住分叉插入隻鞋入面抽,好快就乾

有得再揀一定係揀LG
買左部lg 成日倒水 漏落地下 。究竟要點倒
佢個水箱設計已經係全行做得最好果間
未試過漏
定你下下要儲到滿水先去倒?
我果時係習慣日日倒
5成以上 ,三菱係難攞 但佢有個水壺咁既嘴 會順住倒 LG 。成日一開始倒就係底漏緊小小出來
部機有冇得靜音?
半夜滿水係度響嘈撚死
Set timer自動熄 熄咗就唔響
用apps可以靜音
Apps 襟左部機,右上角齒輪 - 產品靜音
諗緊三菱MJ-E160HR-H 定LG MD19GQCE0

LG 倒水方便d 但係見有人講吹出黎既風熱d 同埋熱漲冷縮會有聲
搵唔到產品靜音可唔可以cap張圖望望?
sa1冇既
要更新?
我都以為係 岩岩手動更左
但都係一樣冇e個掣揀
咁可能睇下說明書?你個部係邊部機?
我試過倒落馬筒瀉
之後就一直喺鋅盤倒因為保證兜到底

btw LG個水箱已經係公認係好
公司用Panasonic 試過一拉果下d水彈哂出嚟
LG吹啲風係暖風
運作完全冇聲
勁正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞