想買部抽濕機 有埋乾衣功能 求推介

668 回覆
3 Like 93 Dislike
買咗部LG (28L)長期放係房抽濕
長開silent mode + set 濕度65%
間房長期都好乾爽舒服
同埋真係好靜 開住瞓覺都完全無問題
可以玩埋智能家居
唯二缺點就係比較貴同埋LED display d 燈會長著
LG MD18GQBE0 30L 同MD16GQSA1 28L有冇話邊部好啲 除左30L多左個UV燈好似就冇咩分別
30L水箱凸出黎會再大舊d
睇你果度會唔會濕到一晚已經28L唔夠裝會自動停機
係咪都頂到一晚就緊係有細買細
又平d又慳位d

UV燈其實可有可無
因為UV燈得幾千小時壽命,又無得換
如果價差大過500我會寧願唔洗UV
價差細就緊要有好過無
周圍都冇貨
如果LG 30L MD18GQ 同三菱28L MJE160HR比
有變頻同冇變頻會唔會差好遠
變頻實有
變頻係現今世代係標準
得d 2手科技先仲用定頻
想問下000 個drying inside功能, 係咪會連水箱啲水都dry埋? 今朝趕住出門口懶得倒水..由得佢開住dry....返黎個水箱無水嘅
你屋企人幫你倒左渣下話
如果佢drying inside會乾埋水箱d水
一定食電到仆街
THX巴打 訂左部28L
巴打係邊訂?
我屋企人去左旅行, 呢2日得我一個人, 咁講好鬼恐怖...
唔通尋日開左成晚都無水?!
我係price訂 觀塘駱駝漆3樓嗰間
想問F-YAV28H無寫變頻
姐係定頻黎?
pan記香港淨係有定頻機
但如果你主要用途放房抽濕+空氣淨化我依然首推F-YAV28H
因為佢有HEPA+活性碳兩塊濾網
個人要求有齊2塊先叫得上合格既空氣淨化

但用抽濕+濾網空氣淨化能源效益會降低
你要主打抽濕就LG
MD16GQSA1
MD16GQWE0

2部有咩分別
一個有UVC一個無

UVC燈其實可有可無
因為UVC燈得幾千小時壽命,又無得換
如果價差大過500我會寧願唔洗UVC
價差細就緊係有好過無
買SA1先
最後入手左LG MD19GQCE0 睡眠模式係靜既 抽濕力都幾強。有得用app真係幾方便。不過舊愛ev200fj 都好強勁耐用係倒水差啲
想問一問 LG
MD16GQSA1 同 MD19GQCE0 邊部會好啲
純粹一個水箱大啲同新款啲?
LG MD16GQSA1幾好用
可以用WIFI搖控
瞓覺開抽濕唔太嘈(但都有熱氣出,所以太熱唔可能開,除非開埋冷氣)
抽濕器係正常都會有熱氣?因為原理
聽講係 不過我有新買新左 。同有位既抽濕機都係有大買大
ching邊度買
我一路以嚟對made in japan嘅概念都係整個生產過程都係由日本人去處理同監控,而唔係所有嘢都係要由日本製造
所以qc方面點都有保證過made in china

我自己成日都有機會接觸到大陸廠,雖然唔係零售製造業呢啲,但係都需要睇啲qaqc record
佢哋都係搵個人填form簽名就算
即使上廠睇佢哋,都一樣係咁

不過如果你真係要拗嘅話,我又未睇過日本人點做qc
但起碼用過所有mij嘅產品,例如電器、衫褲、波boot、bb用品,我對mij係會有信心

至於你話抽得勁無樣好,我就唔識講乜好喇
樓主要求就係要抽濕機有埋乾衣功能,推介部抽得勁嘅又有保證嘅機都唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞