定期存款邊間好? (39)唔該睇完頭post 同條款先好問

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想請教下,我本身個馬拉松2月29號完結
如果我想趕最後一日做今期中信大富翁
係咪就要27號轉d錢去中信 -> 等一日變新資金 -> 28號登記中信大富翁
然後我27-29號三日就食唔到渣馬既息
咁理解有冇錯?
岩, 呢個係安全既做法
至於登記大富翁你可以唔使等28先登記, 依家登記都得, 咁你可以一轉完錢就登記
低咁多
1月2 快閃offer 六個月4.88
師兄你係咪假膠
我都係同樣情況
我未有中信戶口 咁係咪應該申請咗先?
等27號先一次過轉錢過去?

就算轉曬D錢走 渣打都會29號照出之前利息再CLOSE我定期ACCT?
未有戶口又諗住做2月大富翁梗係申請左先....
開戶好彩即時開到, 唔好彩要等或者要落分行, 唔好無端端搞著自己

第二個渣打既問題, #1講左
ZA 我有張計埋加息卷3個月4.51% 可以share, 不過要50萬起,有興趣PM
大家都咁望, 睇FED係咪企硬唔減啦
pn
戶口都未有就窄D
銀行都準備收爐, 開戶可能拖到過埋年先排到你
得工銀有機場債退款優惠?
咁係2月27日前開到就得, 過左年都得既...
inmotion上網搞唔駛排下嘛?
上網開唔到要去分行咪有機會要排
4.56
咁今日至28號d錢放邊?
個rate唔ok?
想問樣on9野...渣馬今期個period係咪長過之期果d?
我記得10月果陣做係由 10月3去到1月31, 120日
今次2月係做到7月2, 152日 ...個average好似有d低
1. ML戶口,多數3.5%-3.625%
2. ZA+中特選活期劵,多數3.3%-3.6%
3. 渣馬第一個月3%
4. PaoBank 3%
之後擺到27號記得去翻中信
如果真係全部都無戶口,又唔想開戶口,咁就直接擺中信,都係由4.55%跌到3.92%左右。
以10萬來計,假設你開渣馬3%第一個月再接中信大富翁,相差唔夠80蚊,咁你自己衡量有無必要開多個戶口。除非你本身已有戶口,或者你個本夠大
係。之前都試過,會唔知點解某幾期,中間個一個period加多咗一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞