警方通緝正生書院校長陳兆焯,據悉陳兆焯一家已移居英國,於英國成立正生會助移民家庭

441 回覆
437 Like 21 Dislike
嘩屌你老母香港班白粉仔咁點算
佢應該90年代就囉左BC
其實YC點解
垃圾政府正經野又唔撚做
正生夜總會:讓女學生重回社會前,有一個機會,學習一些技能。
即係問街坊捐錢話起個花園村內用
但現在條仆街攞錢落自己戶口
又搬晒所有錢去隔離村

如果咁都唔叫呃,閣下應該攞白卡無難度
究竟你打過工未?
平時出開現金日薪糧?
出糧同私下轉錢都分唔清?
偷換概念? 人地話拎嚟做教育用途 係英國春風化雨唔撚得?
完美收割我籌到錢係我本事,點解要洗落其他人度
其實慈善機構有法例管既,籌款目的同埋服務地區呢啲你話改就改咩
幫慾海飢民
真係講聲屌你啦
你依啲就真係偷換概念啦 隔硬兜
定係中文唔好,你可以講英文
係咪應該衰國安
迪卡比微真心靚仔
講真呢樣先係重要,以前金融經濟賺到大錢,幾千萬咪由你貪囉,以前香港人年年唔知捐幾多俾ngo啲友吃喝玩樂啦,當散銀,啲魚毛蝦仔算得咩?
屌你老母 自己講埋啲九唔搭八嘅戇鳩例子仲係到吠 唔撚夠人講就屌人 人地有無講過話淨你做香港教育先 你呢隻無讀過書無文化藍屍好意思質疑人地語文能力?
cctoy不如自己查下自己語文能力先

新界南總區重案組第一隊總督察庾博瀚表示,於2020年10月至12月,有其中一名涉案人士,以正生書院校長身份透過Facebook帳戶及大眾媒體發起籌款活動,訛稱正生書院於2020年的捐款跌至新低,需要市民捐款,亦聲稱所得的款項會用作於「正生書院」教育用途上,遂呼籲市民加入一個名為「正生助學計劃」的籌款活動,目的是希望每個月籌得30萬,以支援正生營運。

庾博瀚續稱,經調查後發現,「正生會」募捐活動前收到的捐款數字一直有所增長,而非像涉案人所述的財困情況。而作為「正生會」的附屬公司,「正生書院」是依賴「正生會」的撥款營運,但「正生書院」在這期間收到由「正生會」的撥款卻出現了異常下降,現象極不尋常,亦與募捐活動之說法有極大出入。而涉案人士在募捐活動中提到,收到的所有捐款將用於「正生書院」的教育工作上,但根據調查所得,「正生會」在2020年間共收到捐款超過4500萬港元,但「正生書院」最終收到的捐款只佔整體捐款數字中不足一成。
你申請個牌個陣要申報啲資助同捐款會用係邊,如果你申請既係香港咁就by default唔可以攞去其他國家
我估樓上下一條會問"咁你點證實到筆錢就係正生筆錢?有mark到號碼咩?"

唔知係抖音影響定cctoy影響,呢排好多人以為自己好醒成日問"我xxx唔得既,你點證明係xxx"
令人暖心
其實你睇啲法庭案大把係咁
仲可以幫毒拎脫毒
十足啲人偷完野就話"我唔記得俾錢/諗住行一行出去抖氣咋,你點證明我會唔俾錢?"
唉係,連登好多小學雞式辯駁,見到就唔想覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞