觀塘車禍|孕婦一屍兩命 司機被暫控危駕致他人死亡 周五提堂 l

481 回覆
169 Like 18 Dislike
其實巴打究竟發生咩事
認真連cctv都證明咗完全無車安全情況下
死者先過去
點知發生咁嘅事
唔好咁啦巴打
同情同安慰一下死者老公啦好無
我2邊都有質疑,唔係淨係話過死者亂過馬路所以出事,唔好亂扣帽子

未有實質證據,又冇司機嗰邊嘅講法,點解唔係兩邊都質疑,只係信死者個邊

佢老公係驚啲人質疑死者亂過馬路,一開始接受訪問已經係咁講緊
唔係冇講過,之後比人質疑有言論,之後再出嚟澄清,你咁講係扭曲咗件事
你拎道路安全同道路擠塞擺喺天秤上面比較,算
而得出的結論竟然係後者重要啲

呢啲叫以事論事,你贏
有冇斑馬綫都係車讓人 而且今次唔係讓唔讓 大肚婆一早開始咗過馬路 點計都優先用條馬路 唔通你覺得馬路淨係車可以用
1.事發架車上面無車can任個司機想點講都得架啦

2.而家講明係有cctv影到架啦,你唔信嘅,到時上庭個陣就知件事個真相架啦,段cctv影得咁清楚一定係會俾人拎嚟做呈堂證供

3.你剩係單憑話揸開車嘅都知好多人過馬路唔望車,咁夠有好多貨車明知有人想過馬路都照踩油衝過去啦,啲貨車轉彎都唔收油好多都揸好快好似咁趕投胎添,咁你又唔講埋?

要死埋佢屋企人
我都想睇下條片
究竟咩狀態之下望完係完全冇車既情況下行出馬路但一樣會俾車撞到
架車憑空出現,但還是架貨車真係快得咁緊要

照計如果企呢個位置望向左邊來車方向
應該都可以望得幾遠下

一係本身已經泊咗好多大車喺度阻礙到視線

可以睇返我上面post嘅道路使用者守則,我指嘅以事論事係根據守則作結論。守則上的確係寫住過路處係要人讓車,你怪就只能怪運輸署嘅守則唔合理。

而我所講嘅有可能導致道路擠塞方面,係我估計運輸署制定守則時考慮嘅因素,並非我本人將道路安全同道路擠塞擺喺天秤上比較。
2. 上到庭有嘢比大家睇就梗係100%信條片出嚟嘅嘢啦
問題而家係由一個有利益衝突嘅人去講件事出嚟,可信程度自然有質疑

3. 你冷靜啲望清楚,唔好亂扣帽子啦,我2邊都有質疑
上面咪講咗啲搵食車平時唔好話人,其他車都唔睇
叫先走,空襲係邊日開始呀,Fact check啦柒頭
炸難民營叫人捐去你老母個閪度?
死成萬個婦兒總之就唔關以色列事,總之班孕婦就死有餘辜最撚岩你聽係咪
無錯,如果發生意外,無論何時都係司機承擔。

但道路使用者守則上都有寫明過路處係要人讓車,行人同司機都係道路使用者,兩者都有責任遵守。

行人並非一句發生意外都係司機負責,就可以亂過馬路,唔理自身安危,亦危害道路安全。
兒登仔:留加沙撚抵死,留港撚抵死

同孽同因緣,有乜分別?
你睇埋我#393啲留言先再屌啦

你自己睇返運輸署嘅道路使用者守則先啦,第十四頁寫明過路處係人讓車。我係講緊另一條片個女人望都唔望有無車就過馬路有問題,唔係講緊大肚婆。

而觀塘單嘢我係撐大肚婆,佢係依足守則去使用過路處,而司機完全無留意到有人過緊馬路高速入彎就係司機問題。
你呢個說法係啱啱發生時都仲啱.
但前晚開始已經鋪天蓋地都講緊佢老公講警察講佢老婆無亂過馬路. 而警察都無反駁呢一樣野.
不如你睇下新聞睇下唔同角度先, 唔好淨係睇連登.
有啲人就係要一副眾人皆醉我獨醒既樣.
個老公咁公開講警察同佢講點點點, 如果警察無講過, 佢真係敢咁樣講?
公安雖然鳩, 但係咁快提堂, 好明顯就有足夠證據.
但如果佢想質疑公安會唔會睇錯, 呢點我無反駁.
同車鬥咪送命囉
最重要係個老公咁樣公開講完,警方都無出嚟駁過
同埋真係一定夠曬料先會可以咁快提堂
唔知大家拗乜
明明一單還一單
關於過馬路嘅條例其實都寫到大家都有責任
司機要讓,行人都要讓

《道路使用者守則》第二章 過路處
交通繁忙的道路通常會有設施幫助行人橫過馬路。如果附近有過路處,即使多走幾步也要使用。要正確使用過路處,並遵守《過馬路守則》第 2至第 6點,才能確保安全。你應該遵守本章的規則和指示。只有在使用行人天橋或行人隧道時,才可不用依照《過馬路守則》。

《過馬路守則》
過馬路時,應明白和採用以下六點基本守則: 行人站在行人路旁邊等待過馬路
第 1 點 ── 首先選擇一處可以安全橫過馬路的地點,然後站定。
第 2 點 ── 站在行人路旁邊。
第 3 點 ── 環顧四周交通情況,小心聆聽。
第 4 點 ── 如有車輛駛近,先讓其駛過,再察看四周。
第 5 點 ── 如沒有車輛駛近,便直線步過馬路。
第 6 點 ── 過馬路時,仍要小心察看和聆聽交通。

第 4 點─如有車輛駛近,先讓其駛過,再察看四周
如有車輛駛近,應先讓其駛過,再察看四周,並聽清楚以確定沒有其他車輛駛來。
你如要橫過馬路,便須考慮有沒有危險,這就是要估計來車的距離、速度、方向及動向,以判斷自己是否有足夠時間橫過馬路。駕駛人不一定會顧及你而減速。留意車輛是否加速、減速、超車或轉線。不要以為駕駛人必定會遵守車速限制。留意駕駛人發出的信號,包括手號、閃動指示燈或倒車燈等,這些信號可顯示駕駛人的動向,但你也須提防駕駛人發出錯誤信號或忘記發信號。此外,你應察看駕駛人是否看見你。

《道路使用者守則》第五章 所有駕駛人須知 行人
橫過馬路
行人經常在路口橫過馬路,特別是在連接大路的支路口過路。
你在轉入另一道路時,應先讓路給正在過路的行人。
駛近大路時,也應讓路給正在橫過馬路或等候過路的行人。
提防有行人從已停泊車輛的前面或後面過馬路。
會害人坐監
依家誤殺呀

48個鐘內要落 charge 過堂
點解唔可以憎?
你想人對女人只有愛護感情
你應該去北韓
連人對某件事有憎恨都唔比
重獨裁過金正恩
以我咁多年過馬路心德
應該離遠見到架車,諗住自己過得切 同埋司機會收下油
點知司機又以為死者唔會過,發生誤會,記出現左意外
btw: 有好多司機見你過馬路 會特登比多d 油衝過黎,等你預判時間錯誤
你段9UP話咗我知你冇車牌
點無車?事實就係有車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞