觀塘車禍|孕婦一屍兩命 司機被暫控危駕致他人死亡 周五提堂 l

481 回覆
169 Like 18 Dislike
犯角安就冇得保釋
車死兩個人都係18個月

泥頭車司機撞死菲傭及女童判監18個月
http://news.now.com/home/local/player?newsId=74130&refer=Share&utm_source=now_appshare&utm_medium=share

Now新聞直播免費睇、隨時掌握最新資訊
一click下載Now新聞App
https://news.now.com/home/app
06年上環倒車撞死兩父女個單都先判得8個月咋
香港人不嬲垃圾
證明社會&連登都有大班港豬,容易被帶風向
使唔使擇名cap圖
如果佢朋友或者屋企人睇到會點
荒死佢地唔知啲人點鬧個佢朋友老婆咁
條片都唔撚到你呢條死老母嘅柒頭癈青去睇啦 仲片? 你老母俾人輪撚到塊臭閪撕裂嘅片就有
你依家都當自己大撚晒
柒咗講比你知仲乜撚假設好正常
唔得閒就慳返你啲柒頭留言啦
返大陸d 車機都無香港個班咁癲
好多都會讓,見人多就慢駛
香港班仆街,見你過馬路,會比油想衝過黎撞你個種
其實係警察講,定佢老公講?
見一開頭啲新聞都係話佢老公聲稱警察講
如果只係老公講,個可信性又低好多

唔係話blame the victim,但揸開車都知好多人真係唔望就行,一係就望錯方向
再唔係就望完冇車唔行,到有車就突然急步沖出嚟

當然,好多搵食車趕時間,唔好話人,其他車都唔睇
有cctv 都叫單方面說話
你親口問下個事主就最好
Rip 生者要堅強
Cctoy鍵盤軍師
係佢老公引述警方嘅消息再講返出嚟,你覺得唔可信嘅審個陣就知,條片一定會做呈堂證供架啦。

的確係好多人唔望就行,但你點肯定死者都係咁?啲人咩都未搞清楚個陣就亂咁話大肚婆亂過馬路又剩,死者屋企人睇到會點?就係因為呢啲言論先搞到人哋老公要行出嚟澄清求啲人唔好再話佢老婆亂過馬路。
捉個南亞仔出黎做人證啦,佢地一定會講事實既
要cap到今時今日仲要拗個死者亂過馬路果個會員啦
唔好比情緒影響,一單還一單,建議你睇睇運輸署嘅道路使用者守則先。

https://www.td.gov.hk/filemanager/sc/content_172/road_users_code_2020_chi.pdf

自己睇睇第十四頁嘅行人使用過路處守則。片中行人望都無望直接行出過路處,咁樣使用過路處已經違反咗過馬路守則嘅第三點 - 「環顧四周交通情況,小心聆聽。」同第四點 - 「如有車輛駛近,先讓其駛過,再察看四周。」

其實司機同行人都係道路使用者,大家都按照道路使用者守則去做,自然會減少意外發生。

至於觀塘車禍當然就係司機問題,孕婦已經按照守則去過緊馬路,而司機完全無睇清楚路況高速入彎就係司機問題。
係香港先咁on9,其他地方都係車讓人過先
弱智?
角安就重判5~10年
全世界都屌你點解仲可以死撐
請過律師,99%不小心駕駛,罰錢了事,賠都唔洗.
咁香港情況又未必相同,香港地少人多,如果過路處係車讓人,又可能會造成交通擠塞。

BTW我都係以事論事,以守則嚟講,過路處係人讓車,而斑馬線就係車讓人。
死人都只係暫告危駕
起碼都告誤殺喇

唔怪得之香港咁多馬路炸彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞