首次「登月任務」失敗! 美公司:遊隼號流失太多燃料

88 回覆
8 Like 6 Dislike
相反
係搞太空野呢啲無限燒錢的人,除非有戰略價值,唔係冇國家會玩得掂

當年登月使的錢,枱面使的錢已經好誇張,枱底唔知仲有幾多錢掉左落海
就算第一次係假,美國登月過幾次啦

留名space x 成功
俾烏克蘭都燒左1000億美金啦
當年阿波羅計劃,硬件大量用人手整,成本效益勁低,今時今日係要標準化零件,可以工廠大量生產
軟件,當年source code都公開埋係GitHub,但AGC assembly language 本身追唔上呢個時代
即係而家太空project好難re use
好似車咁 電子野多易壞 以前靠人手操作
係依家做野拿西
有冇source
唔講其他 月球拎來做基地同發射台點都好過地球
其實而家軍事科技都仲係領先緊十幾二十年
同埋國家資助計劃同私人企業已經兩個層次
當年紀錄九成九都係用紙張紀錄,大部份都要靠當年既人參與先可以有系統去引用講解番資料,成撚日用埋今時今日電腦滿天飛既今日去比較,去你食完屎再出po啦豬大腸!
當年其實風險超大,每次都係玩命
就算係阿波羅登月,返回艙能否起飛其實冇試到,點火一唔起飛太空人就只可以等死,當時技術冇人即時救到佢地
依家睇緊呢篇文的各位的手機運算能力已經係當年成個控制中心
咪臭係....d人頭豬腦成日話點解以前得,依家唔得,人地唔得原因就講過好多次,就係資料遺失同存檔系統等等問題,同關鍵人物好多老到答唔到問題,或叮鳩晒,講過上千次都係都當耳邊風,係要信埋d on9"假登錄"幻想小說新聞,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞